R.Moldova va putea procura gaze naturale la prețuri avantajoase. Energocom a semnat un contract EFET cu operatorul elen de gaze DEPA
Grecia va facilita accesul R.Moldova la surse energetice. SA Energocom a semnat la Atena un contract EFET (contract cadru) cu operatorul elen de gaze DEPA. Compania elenă urmează să împărtășească și din experiența sa în industria gazelor. Contractul a fost semnat în cadrul vizitei în Grecia a ministrului Energiei, Victor Parlicov, și a directorului interimar al SA Energocom, Victor Bânzari.
„Grecia este principala poartă de intrare a gazelor naturale lichefiate (LNG) în sudul Europei, iar peste jumătate din acest gaz provine din Statele Unite. Energocom este prima și, deocamdată, singura companie din lume care are experiența practică de a utiliza „coridorul vertical” Grecia-Bulgaria-România-Moldova-Ucraina”, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov.
Grecia este în acest moment este un punct strategic de surse de energie accesibile. Are un terminal de gaz natural lichefiat (LNG), iar al doilea va fi gata la sfârșitul anului.
„În acest terminal, traderi din regiune aduc gaze din mai multe puncte geografice – Orient, Statele Unite, Africa, iar prețurile sunt avantajoase”, a declarat directorului interimar al SA Energocom, Victor Bânzari.
La Atena, delegația R.Moldova a avut mai multe întrevederi cu oficiali și reprezentanți ai companiilor din domeniul energiei. În special au fost purtate discuții cu viceministrul afacerilor externe, responsabil de diplomația economică, Kostas Fragogiannis, cu directorul companiei Gastrade, care gestionează proiectul terminalului LNG din Alexandroupolis, Kostas Sifnaios, precum și cu directorul companiei de furnizare a gazelor, DEPA, Kostas Xifaras.
„Colaborarea dintre Republica Moldova și Grecia în domeniul gazelor naturale va permite o valorificare mai bună a depozitelor gaziere subterane din Ucraina, pentru a consolida securitatea alimentării cu gaze a Europei Centrale în perioada rece a anului. Aceasta este concluzia discuțiilor pe care le-am purtat cu omologul meu din Grecia, Kostas Skrekas”, a menționat ministrul Energiei.
Contractul EFET (European Federation of Energy Traders/ Federația Europeană a Traderilor de Energie) precede orice contract de cumpărare-vânzare și este obligatoriu între companiile din Uniunea Europeană.