Implementarea reformelor și intensificarea exporturilor în Uniunea Europeană sunt principalele sarcini pe care și le-a asumat Guvernul pentru a moderniza economia și a atragerea investițiilor. Prim-ministrul Dorin Recean a prezidat ședința Consiliului Economic, o atenție deosebită fiind acordată oportunităților economice deschise odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderare și responsabilitățile pe care le implică acest proces.

Moldova este o țară sigură pentru investiții, iar Guvernul asigură stabilitate și politici orientate spre creștere economică. Îmi doresc să schimbăm paradigma de la economia bazată pe consum și remitențe spre una care se sprijină pe antreprenoriat, investiții, inovații și export. Ne dorim să aliniem obiectivele mediului de afaceri și ale instituțiilor publice”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Premierul a evidențiat faptul că statutul de țară candidată la aderare în Uniunea Europeană deschide noi oportunități pentru țara noastră, dar implică și responsabilitatea de a avansa pe reformele menite să alinieze sistemele politice, economice și sociale la cele ale Uniunii Europene.

Dacă ne dorim să fim în familia europeană, avem nevoie de o creștere economică rapidă pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor. Țara noastră are un potențial pentru dezvoltarea agriculturii, industriei prelucrătoare, serviciilor, turismului și a tehnologiilor informaționale, iar prin îmbunătățirea infrastructurii și a mediului de afaceri se pot atrage noi investiții și se poate stimula dezvoltarea sectorului privat. Asta presupune ca Guvernul, societatea și oamenii de afaceri să asigure un mediu prielnic pentru dezvoltare economică. Cele mai stringente probleme trebuie să le rezolvăm împreună”, a adăugat șeful Guvernului.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate constrângerile pe care le întâmpină mediul de afaceri, cum ar fi concurența neloială, lipsa forței de muncă calificate sau accesul la serviciile medicale.

În același timp, membrii Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru au vorbit despre necesitatea motivării angajaților, despre liberalizarea pieței de muncă, susținerea eforturilor de eficientizare energetică a companiilor mari și încurajarea start-up-urilor. Totodată, aceștia au apreciat eforturile autorităților de promovare a pachetului de legi pe digitalizare și dereglementare, care reduc birocrația pentru antreprenori.