Fermierii nemulțumiți de situația din agricultură au protestat în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au înconjurat Guvernul și au claxonat neîntrerupt mai multă vreme. Agricultorii au cerut susținere de la autorități pentru a nu falimenta. În PMAN au venit reprezentanți din Cahul, Hâncești, Leova, Cantemir, Basarabeasca, Rezina și din alte raioane, transmite IPN.

Alexandr Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor a declarat într-o conferință de presă că agricultorii au venit la Chișinău pentru că „sunt fără cinci minute falimentați”. În acest an agricultura este afectată mult mai dur decât în 2020. Cauzele fiind seceta, războiul, ruperea lanțului logistic, prețurile exorbitante la resurse, fertilizanți, motorină și prăbușirea prețurilor la produsele agricole sub presiunea producției ieftine venite din Ucraina. Agricultorii nu au bani pentru salarii, pentru motorină, pentru recoltarea producției agricole de vară și sunt plini de datorii.

Președintele asociației a menționat că agricultorii au cinci revendicări. Este vorba despre achitarea compensațiilor în mărime de 3000 de lei per hectar măcar la cerealele de prima grupă (grâu, rapiță și orz), achitarea tuturor datoriilor la subvenții, restricții la importul producției cerealiere și oleaginoase din Ucraina, înțelegeri cu Portul Giurgiulești să fie exportată prioritar producția agricolă din Moldova și modificări la restituirea TVA. Miercuri liderii manifestanților contează să se întâlnească cu mai mulți factori de decizie. Între timp, protestele vor continua. De la 10.00 agricultorii vor fi din nou în Piața Marii Adunări Naționale.

După conferința de presă a agricultorilor, în fața manifestanților a ieșit premierul Dorin Recean care a spus că Guvernul pune la dispoziția agricultorilor peste un miliard de lei, iar până la sfârșitul lunii iulie vor fi alocate suplimentar sume pentru subvenționare.

Într-o postare online, deputatul PAS, Radu Marian, a precizat că în ultima perioadă autoritățile au făcut mai multe lucruri pentru agricultori. Este vorba despre alocarea, în 2022, a 1,75 miliarde de lei pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, cu peste 60% mai mult față de anul precedent. Pentru 2023 a fost alocată aceeași sumă, iar în rectificarea din iunie 2023 vor fi alocate suplimentar 100 milioane lei pentru subvenționare. Pentru prima dată, producătorii agricoli micro, mici și mijlocii au beneficiat de compensarea accizei la motorina utilizată în 2022, în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Între timp, prețul la motorină a scăzut cu peste 12 lei/litru comparativ cu vârful înregistrat anul trecut. Statul restituie TVA-ul producătorilor agricoli care au suferit pierderi de peste 50%, iar mecanismul este în continuu simplificat. Simplificarea angajării zilierilor este o altă acțiune aprobată de autorități. S-a extins de la 90 la 120 de zile termenul pentru care zilierii pot presta activități pentru același beneficiar și s-a exclus obligația zilierului de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și asistență socială. S-au dublat cantitățile de prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri moldovenești care vor fi exportate fără taxe în Uniunea Europeană, iar tractoarele și motocultoarele utilizate în domeniul agriculturii și silviculturii au început a fi scutite de accize, indiferent de vârsta lor.