Rivalitatea între China și SUA ar putea să rupă internetul în două. Chinezii construiesc o rețea uriașă de cabluri subacvatice
Companiile chineze de stat din domeniul telecomunicațiilor dezvoltă o rețea masivă de cabluri de fibră optică subacvatică care ar urma să conecteze Asia, Orientul Mijlociu și Europa, un proiect rival al celui similar al SUA, scrie Reuters, transmite Digi24. Planul este un semn al unui război tot mai intens în domeniul tehnologiei între China și SUA, care riscă să rupă internetul în două.
Cele trei mari companii chinezești - China Telecommunications Corporation, China Mobile Limited și China United Network Communications Group Co. Ltd. – planifică una dintre cele mai avansate și mai mari rețele subacvatice de cablu, conform informațiilor de la patru persoane implicate în acest plan, citate de Reuters.
Cunoscută sub numele de EMA, rețeaua ar urma să conecteze Hong Kong-ul de insula Hainan a Chinei, înainte de a se întinde până în Singapore, Pakistan, Arabia Saudită, Egipt și Franța, conform surselor citate care au cerut ca numele lor să nu fie dezvăluite, mai scrie Reuters.
Rețeaua ar urma să coste aproximativ 500 de milioane de dolari și va fi produsă și desfășurată de HMN Technologies, o companie chineză în dezvoltare rapidă, a cărei predecesoare a fost deținută de Huawei. Conform surselor, compania ar urma să primească subvenții din partea statului chinez pentru a construi rețeaua.
Informațiile cu privire la acest proiect vin după ce, luna trecută, Reuters a scris despre informațiile conform cărora guvernul american, îngrijorat de încercările chinezilor de a spiona și de a fura informații de pe internet, a blocat cu succes mai multe proiecte similare ale Chinei, de-a lungul ultimilor patru ani.
Guvernul SUA a blocat, de asemenea, licențierea unor proiecte private pentru cabluri subacvatice care ar fi trebuit să conecteze SUA cu Hong Kong.
Cablurile subacvatice conectează peste 95% din traficul internațional de internet. Aceste căi ultra-rapide au fost, vreme de decenii, deținute de organizații telecom și companii din domeniul tech care și-au combinat resursele pentru a construi aceste rețele vaste, pentru ca informațiile să poată călători mai ușor în toată lumea.
Aceste cabluri, însă, sunt vulnerabile la acțiuni de spionaj și sabotaj și au devenit arme de influență într-o competiție tot mai acerbă între SUA și China. Cele două superputeri se luptă să domine în domeniul acestor tehnologii avansate care ar putea fi cheia care determină supremația militară și economică în deceniile care urmează să vină.
Șicane între superputeri în domeniul telecom
Proiectul EMA este menit să fie un rival direct pentru o altă rețea de cabluri construită de firma americană SubCom LLC, cu numele SeaMeWe-6, care conectează Singapore de Franța, prin Pakistan, Arabia Saudită și Egipt, și alte șase țări de pe această direcție.
Consorțiul SeaMeWe-6, care includea, inițial, și companii chineze, alesese, de asemenea, tot inițial, HMN Tech să construiască rețeaua. O campanie de presiune a guvernului SUA a schimbat însă situația și a dus la acordarea contractului către SubCom, anul trecut.
Acțiunea SUA a inclus oferirea de milioane de dolari în granturi menite activităților de instrucție pentru firme străine din domeniul telecomunicațiilor, în schimbul alegerii SubCom în dauna HMN Tech.
De asemenea, guvernul american a impus sancțiuni împotriva HMN Tech în decembrie 2021, acuzând compania că intenționează să fure tehnologie americană pentru a ajuta la modernizarea armatei chineze.
Acțiunile SUA au subminat viabilitatea proiectului, făcând imposibil pentru proprietarii unui potențial cablu produs de HMN să vândă servicii firmelor americane, deobicei cei mai mari clienți ai lor.
China Telecom și China Mobile s-au retras din proiect după ce SubCom a câștigat contractul anul trecut, și împreună cu ChinaUnicom a demarat proiectul EMA. Cele trei companii chinezești ar urma să dețină în proprietate mai mult de jumătate din rețea, dar pregătesc și acorduri cu parteneri străini.
Companiile chineze au semnat memorandumuri separate și cu alte companii străine, inclusiv cu firma franceză Orange SA, Pakistan Telecom Company, Telecom Egypt și Zain Saudi Arabia. Pe lângă acestea, există discuții și cu Singtel, din Singapore și cu alte țări din Asia, Africa și Orientul Mijlociu, care s-ar putea alătura consorțiului.
Internetul ar putea fi rupt în două de rivalitatea chino-americană
Proiectele de acest tip durează, în general, în jur de trei ani pentru a trece de la faza de proiectare la acea de dare în folosință. Firmele chineze speră să finalizeze contractele până la sfârșitul anului și ca rețeaua EMA să fie operațională până la sfârșitul lui 2025, conform surselor citate.
Astfel, China ar obține câștiguri substanțiale în competiția cu SUA – în primul rând, ar dispune de o conexiune super-rapidă cu Hong-Kong-ul și cu restul lumii, un deznodământ pe care SUA ar vrea să-l evite. În al doilea rând, ar da sectorului chinez al telecomunicațiilor o anvergură globală și o protecție crescută în cazul în care ar fi excluse de la participarea la rețelele americane.
„Este ca și când părțile se înarmează cu lățime de bandă”, a spus un director executiv care lucrează la acord.
Construcția acestor cabluri paralele SUA-China între Asia și Europa este fără precedent. Este un semnal timpuriu că infrastructura globală de internet, inclusiv cablurile, datacenterele și rețelele de telefonie mobilă ar putea să fie divizate în două sfere în următorul deceniu, au spus doi analiști de securitate, pentru Reuters.
Țările ar putea, de asemenea, să fie obligate să aleagă între echipamentul chinezesc sau rețelele susținute de SUA, accentuând clivajele în lume în acest domeniu și făcând instrumentele care alimentează economia globală, precum online banking și sistemele de sateliți, mai încete și mai puțin accesibile, spune Timothy Heath, cercetător în domeniul apărării la RAND Corporation, think-tank american.
Țările ar putea, de asemenea, să fie obligate să aleagă între echipamentul chinezesc sau rețelele susținute de SUA, accentuând clivajele în lume în acest domeniu și făcând instrumentele care alimentează economia globală, precum online banking și sistemele de sateliți, mai încete și mai puțin accesibile, spune Timothy Heath, cercetător în domeniul apărării la RAND Corporation, think-tank american.
„Pare că mergem pe un drum în care va exista un internet american și unul chinezesc. Cu cât SUA și China se rup mai mult una de cealaltă în acest domeniu, cu atât va deveni mai dificil să se facă comerțul global și să fie îndeplinite funcțiil de bază”, a mai spus el.
Antonia Hmaidi, analistă la Institutul Mercator pentru Studii Chineze de la Berlin, spune că internetul actual funcționează atât de bine pentru că nu contează unde trebuie să meargă informațiile, ele pot folosi diferite rute ultra-rapide.
Hmaidi mai spune că dacă informațiile vor trebui să meargă pe rute separate, fie pe unele aprobate de SUA, fie pe cele alte Chinei, atunci cele două guverne vor fi mai capabile să spioneze și manipuleze date pe internet, iar utilizatorii vor trebui să se confrunte cu o degradare a serviciilor și va deveni mai greu să interacționezi sau să faci afaceri cu oameni din restul lumii.