Rubla rusească se prăbușește din nou. Experții din domeniul financiar vin cu explicații
Rubla rusească a scăzut joi, 6 aprilie, la cel mai scăzut nivel din ultimul an, în condițiile în care veniturile de petrol ale Moscovei și temerile legate de zborul de capital afectează moneda. Aceasta a ajuns recent cu 1,7% față de dolarul american și s-a apropiat de cel mai scăzut nivel de închidere din 21 aprilie 2022, cu 81,6 de ruble pentru 1 de dolari. Rubla scăzut cu 4,4% în această săptămână față de dolar și cu 5,2% față de euro. Cursul actual este de 80,68 ruble pentru un dolar și 88.13 ruble pentur un euro. Aceste probleme vin în contradicție cu o tendință mai largă în rândul monedelor globale, care s-au apreciat față de dolar în ultimele săptămâni, transmite observatornews.ro.
Experții din domeniul financiar cred că acest declin al rublei a avut loc ca urmare a unui articol din ziarul rus Kommersant care indica faptul că Vladimir Putin va permite producătorului de gaze Novatek să cumpere participația Shell, în proiectul de gaz natural lichefiat Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat pentru 95 miliarde de ruble, aproximativ 1,2 miliarde de dolari.
Nu este clar dacă Shell ar putea sau ar dori să primească banii și să-i scoată din Rusia. Compania a declarat în documentele publice că nu a depus o cerere pentru ca participația sa în proiect să fie transferată într-o companie rusă nou creată în vara anului trecut. La câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Shell a anunțat că intenționează să părăsească investiție și a pierdut miliarde de dolari ca urmare a deprecierilor, inclusiv 1,6 miliarde de dolari legate de activele Sahalin-2. Purtătorul de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze situația.
Traderii ruși, în alertă din cauza problemelor țării
Căderea rublei ilustrează modul în care traderii sunt în alertă din cauza banilor scoși din Rusia. Economia s-a luptat cu sancțiunile occidentale, cu o scădere a veniturilor din exporturile de petrol și gaze și cu presiuni tot mai mari pentru a alimenta producția militară. Perechea valutară rublă-dolar a crescut, de asemenea, fiind mai volatilă de când Moscova a decis să renunțe la moneda americană, limitând numărul de tranzacții care au loc în fiecare zi.
"Piața a intrat în panică", a declarat Tatiana Orlova, economist principal pe piețele emergente la Oxford Economics. "Cantitatea de lichiditatea nu este atât de mare. Este o piață destul de limitată pentru acest tip special de tranzacții."
Orlova a declarat că sensibilitatea rublei la speculațiile privind repatrierea dolarilor sugerează că Moscova va trebui să gestioneze cu prudență cererile altor investitori și companii de a-și scoate investițiile din țară.
Multe companii occidentale și-au anunțat intenția de a părăsi Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina anul trecut. Dar, după mai mult de un an, multe firme sunt încă blocate într-o rețea de birocrație și sancțiuni.