Cele trei obiective ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Expert britanic: Kievul va trebui să decidă asupra direcției atacului principal
Expertul organizației britanice Royal United Research (RUSI) Jack Watling a publicat o notă analitică, în care evaluează desfășurarea contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei și încearcă să prezică modul în care aceasta ar putea evolua în viitor, scrie G4Media.RO.
Potrivit lui Watling, faza decisivă a operațiunii urmează să vină, așa că, deocamdată, experții ar trebui să se abțină de la orice evaluare a succesului sau eșecului acesteia.
Potrivit analistului, militarii ucraineni au reușit deja să străpungă pozițiile inițiale ale armatei ruse pe un sector larg al frontului, dar până acum sunt departe de linia principală de apărare. „Kievul nu și-a angajat încă grosul forțelor, iar unitățile sale avansate încearcă să creeze condițiile pentru o pătrundere”, scrie Watling.
El notează că, în prima etapă a operațiunii, forțele ucrainene au avut dificultăți. Prima linie de apărare, potrivit expertului, a fost formată doar din tranșee săpate manual, dar în spatele lor se aflau câmpuri minate vaste, străbătute de dronele și artileria rusească.
Principala linie de apărare a Federației Ruse, care se află la 15-20 de kilometri de pozițiile ucrainene actuale, este formată din tranșee săpate cu profesionalism, amplasamente de tunuri din beton, obstacole pentru tancuri și mine, scrie Watling. Există, de asemenea, o legătură prin cablu pentru a coordona loviturile de artilerie. În spatele celei de-a doua linii defensive, este echipat un alt rând, al treilea, de poziții de rezervă, conchide expertul.
El prezice că luptele vor deveni în curând și mai dificile pentru Forțele Armate ale Ucrainei, deoarece cu cât pătrund mai adânc în apărarea rusă, cu atât apar mai multe oportunități pentru artileria rusă de a le lovi. În același timp, artileria ucraineană, dimpotrivă, nu va mai putea lucra la fel de eficient, iar acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei vor deveni mai previzibile, deoarece vor trebui să se deplaseze doar prin zone degajate. Riscul utilizării aviației rusești împotriva armatei ucrainene este, de asemenea, în creștere.
Potrivit lui Watling, Forțele Armate ale Ucrainei încearcă acum să atingă trei obiective principale:
- În primul rând, sunt angajate într-o luptă intensă de contrabaterie cu forțele rusești, ambele părți încercând să lovească centrele de comandă și logistică inamice, precum și artileria inamică.
- În al doilea rând, Forțele Armate ale Ucrainei doresc să forțeze armata rusă să folosească rezervele, adică să transfere trupe din a treia linie de apărare pentru a întări sectoarele de front care sunt lovite. Astfel, va fi mai ușor pentru armata ucraineană să identifice punctele slabe în apărarea armatei ruse, adică zonele în care detașamentele care au pătruns nu vor fi întâmpinate de noi unități de rezervă.
- În al treilea rând, armata ucraineană intenționează să atace de-a lungul întregului front pentru a avansa cât mai mult posibil dincolo de prima linie de apărare. Acest lucru permite o gamă mai largă de opțiuni pentru atacarea liniei principale de apărare – și lasă armata rusă nesigură cu privire la direcția atacului principal. În plus, o asemenea gamă largă de acțiuni întinde trupele rusești și le limitează capacitatea de a crea o apărare în profunzime.
În ceea ce privește viitorul ofensivei ucrainene, Watling scrie că, la un moment dat, Forțele Armate ale Ucrainei vor trebui să decidă asupra direcției atacului principal. Atunci, potrivit lui, va începe faza decisivă a operațiunii.
„Când aceste formațiuni vor fi activate, ofensiva va duce la o pătrundere sau la un colaps”, a declarat expertul RUSI. „Linia de apărare va fi ruptă sau nu – iar Kievul trebuie să pregătească câmpul de luptă pentru a crește cât mai mult posibil probabilitatea unei străpungeri.”
În cazul în care se va produce o astfel de pătrundere, principala întrebare va fi câte conexiuni de rezervă poate desfășura Ucraina pentru a profita din plin de succesul său, continuă Watling. Și adaugă că viteza de acțiune în acest moment va fi decisivă.
În opinia sa, nu este încă posibil să se facă o evaluare exactă a moralului trupelor rusești – și multe lucruri vor depinde de acest lucru. Acum, rușii luptă în poziții pregătite dinainte – iar sistemul lor de control este, practic, în funcțiune. Dar dacă armata rusă este forțată să se redisloce, „slaba pregătire și disciplină a forțelor Moscovei poate duce la pierderea coordonării apărării și poate aduce mai aproape prăbușirea sa”.
„Crearea unor astfel de condiții va necesita o acțiune semnificativă din partea forțelor ucrainene, care vor trebui să îi forțeze pe ruși să se deplaseze. Dar [dacă reușesc], forța apărării se poate prăbuși rapid. Ucraina poate încerca să creeze o situație similară, dar nu te poți baza pe asta”, a declarat Watling.
El prezice că va fi o vară foarte dificilă pentru partenerii occidentali ai Ucrainei, deoarece pierderile ucrainene vor crește, iar succesul va dura. Cu toate acestea, potrivit expertului, țările occidentale ar trebui să continue să instruiască armata ucraineană și să furnizeze Forțelor Armate ale Ucrainei echipamentul și muniția necesare.
„Indiferent cât de mult teritoriu este eliberat în timpul acestei ofensive, este esențial să arătăm în mod convingător Kremlinului că înfrângerea sa este inevitabilă – chiar dacă aceasta se va întâmpla în mai multe etape”, conchide expertul.