Mercenarii Wagner au fost opriți din drum de Evgheni Prigojin chiar înainte să ajungă la Moscova, unde liderul formațiunii paramilitare anunțase o răfuială cu conducerea militară a Rusiei. La scurt timp, Kremlinul a anunțat că renunță la acuzațiile de trădare, iar Prigojin se va muta în Belarus, transmite Hotnews.ro.

Care au fost motivele lui Evgheni Prigojin de a porni spre Moscova și de ce s-a oprit înainte să ajungă?

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) comentează că, cel mai probabil, Prigojin a văzut termenul limită dat de Ministerul Apărării, ca la 1 iulie toate forțele armate neregulate, asta însemnând și Grupul Wagner, să semneze contracte cu guvernul rus, ca pe o „amenințare existențială pentru supraviețuirea sa politică, ci, probabil, personală”.

Astfel, el a pariat „pe singura carte pentru a păstra Grupul Wagner ca forță independentă”, hotărând să se întrepte împotriva Ministerului Apărării, vizând dezertări din amata rusă, dar supraestimându-și propriile capacități, scrie ISW.

Viteza și coordonarea mișcărilor Wagner arată că „aproape sigur” Prigojin și-a planificat din timp eforturile. De altfel, potrivit mass-media americane, serviciile de informații au suspectat de aproape două săptămâni că el plănuia această „răfuială” cu Moscova.

Institutul pentru Studiul Războiului comentează că oprirea rebeliunii a putut înfuria pe membrii Wagner și pe simpatizanții acestuia, iar acordul intermediat de Belarus ar putea marca sfârșitul eforturilor de a împiedica subordonarea grupării paramilitare Ministerului Rus al Apărării.

Nu este clar, deocamdată, dacă Prigojin și-a asigurat susținerea comandaților Wagner înainte de a încheia acordul, iar mulți membri ai grupului vor fi probabil nemulțumiți de perspectiva semnării de contracte cu Ministerul Apărării, de mobilizării sau dislocarea departe de Ucraina”, mai notează ISW.

Potrivit unui expert de la think tankul Brookings Institution, citat de BBC, Michael O'Hanlon, acordul încheiat de Prigojin „are sens” pentru că situația din Rusia era „extrem de riscantă” din punctul de vedere al șefului Wagner.

Ideea că Prigojin ar putea genera un fel de revoltă în masă împotriva lui Putin este într-adevăr o poveste pentru copii”, spune O'Hanlon.

Cu toate acestea, rămâne un „moment extrem de critic și periculos” în Rusia, spune O'Hanlon.

Mai rămân, de asemenea, câteva întrebări, inclusiv care au fost termenii acordului convenit cu Prigojin și ce perspective are pentru a rămâne în viață, spune O'Hanlon.

Analistul independent rus Tatiana Stanovaia spunea vineri că autoritățile „căută poate să-l scoată pe Prigojin din joc, cu participarea activă a acestuia din urmă”.

Pentru FSB și personal, este clar o pâine binecuvântată. Cel puțin, Prigojin va primi o lovitură în cap”, adaugă ea. 

Kremlinul a anunțat imediat după ce Prigojin a oprit rebeliunea că dosarul său penal va fi închis, iar el se va muta în Belarus. De asemenea, mercenarii care nu au luat parte la „marșul dreptății” vor semna contracte cu Ministerul rus al Apărării.