Influenta publicație Politico a întocmit un „Ghid de supravieţuire la Bruxelles” în care prezintă câțiva europarlamentari pe care îi consideră „figuri-cheie” în noul Parlament European. Printre aceștia se numără şi Adina Vălean, actual comisar european pentru Transporturi, care a obținut un nou mandat în legislativul european, transmite Digi24.RO.

Intitulat „Deputaţii europeni care contează cu adevărat”, articolul Politico descrie în câteva cuvinte 12 deputaţi europeni „pe care trebuie să îi urmăriţi în noul mandat”. Adina Vălean, prezentată drept „specialist în transporturi”, tocmai a câştigat un nou mandat de deputat european şi face parte din familia politică a Partidului Popular European (PPE).

Actualul comisar pentru transporturi, Adina-Ioana Vălean este de aşteptat să părăsească locul din colegiu pentru a prelua funcţia de europarlamentar - care nu va fi nouă pentru ea, având în vedere că face parte din Parlament de mai bine de 10 ani (ocupând funcţii relevante, precum vicepreşedinte şi preşedinte al comisiilor ENVI - mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară - şi ITRE - industrie, cercetare şi energie), mai scrie Politico, potrivit News.ro.

Deşi România ar putea să o aleagă din nou pentru a o propune comisar, şansele unui al doilea mandat pentru Vălean par reduse, scrie Politico. Cu toate acestea, experienţa sa în sectorul transporturilor este de natură să joace în favoarea sa atunci când grupurile politice atribuie posturile şi dosarele prioritare în noua legislatură. Şi funcţia de preşedinte al Comisiei TRAN rămâne vacantă după ce Karima Delli nu a candidat pentru realegere, mai observă publicația citată.

În ultimii cinci ani, Vălean a trebuit să negocieze dosare delicate privind sectoarele rutier, feroviar, maritim şi aviatic. De asemenea, a trebuit să se ocupe de închiderea frontierelor în cadrul pieţei unice din cauza Covid şi a războiului din Ucraina, inclusiv de stabilirea unor benzi de solidaritate cu ţara invadată de Rusia. „De ce să nu punem toată această bogată experienţă în slujba Parlamentului?”, conchide Politico cu o întrebare retorică.