Putin dublează plățile rușilor care se duc să lupte în Ucraina
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să atragă voluntari suplimentari pentru războiul său împotriva Ucrainei, oferind mai mulţi bani potenţialilor soldaţi, o măsură menită să faciliteze recrutarea militară, dar care ar putea genera dezechilibre într-o economie deja supraîncalzită, în opinia experţilor, potrivit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.
Astfel, un decret semnat miercuri de Putin prevede că fiecare persoană care semnează un contract cu armata între 1 august şi 31 decembrie va primi o plată unică în avans de 400.000 de ruble (aproximativ 4.600 de dolari), ceea ce este mai mult decât dublu faţă de plata anterioară de 195.000 de ruble (circa 2.200 de dolari). În plus, se oferă un salariu lunar semnificativ mai mare decât venitul mediu în Rusia. Decretul recomandă, de asemenea, ca autorităţile regionale să suplimenteze această plată din bugetele lor cu cel puţin aceeaşi sumă.
Cu o plată minimă lunară de 204.000 de ruble (aproximativ 2.300 de dolari) pentru un soldat care participă la ceea ce Rusia numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina, noul decret ridică salariul minim anual în primul an de serviciu la 3,25 milioane de ruble (aproape 38.000 de dolari).
Salariile lunare ale ofiţerilor sunt mai mari şi depind de gradul acestora. Toţi recruţii primesc, de asemenea, bani suplimentari pentru participarea la ofensive sau distrugerea tancurilor inamice şi a altor echipamente.
După recrutarea forţată a rezerviştilor ca parte a unei mobilizări controversate în toamna anului 2022, Rusia s-a bazat în principal pe stimulente financiare pentru a recruta soldaţi pentru războiul în Ucraina. Multe regiuni oferă propriile bonusuri financiare pentru semnarea unui contract.
De exemplu, capitala rusă Moscova a stabilit luna aceasta o primă unică de 1,9 milioane de ruble (22.000 de dolari) pentru contractele pe o durată de cel puţin un an. Mai multe regiuni au majorat plăţile lor speciale în ultimele săptămâni pentru a ieşi în evidenţă în competiţia naţională la recrutarea de noi luptători.
La Sankt Petersburg (nord-vest), suma unică este de 1,8 milioane de ruble, în regiunea regiunea Rostov (sud) acesta se ridică la 1,2 milioane de ruble, iar în zona Sverdlovsk (Munţii Ural) - 400.000 de ruble, suma minimă recomandată de Kremlin.
Ultimele creşteri fac ca salariul minim anual pentru soldaţii ruşi aflaţi sub contract în Ucraina să depăşească salariul mediu în Rusia de peste trei ori, iar salariul minim pentru moscoviţi de peste cinci ori.
La Moscova şi în alte oraşe ruseşti, posterele care fac reclamă înrolării pe frontul din Ucraina au trecute şi astfel de sume atractive.
Dat fiind că mulţi ruşi, în special în provincie, câştigă foarte puţin, participarea la războiul din Ucraina este văzută drept o modalitate relativ uşoară de a obţine rapid o sumă semnificativă de bani după standardele ruseşti.
Ministerul rus al Apărării a anunţat luna aceasta că, de la începutul anului, 190.000 de ruşi au semnat contracte de înrolare pentru a merge la războiul din Ucraina, comparativ cu 490.000 de contracte semnate în 2023.
Aceste plăţi au ajutat Rusia să evite o nouă mobilizare la nivel naţional, după ce o campanie controversată în 2022 a dus la un exod masiv de persoane în ţările vecine. Cu toate acestea, unii economişti susţin că plăţile creează o spirală salarială în economie.
La respectivele creşteri salariale se adaugă şi o serie de alte stimulente, cum ar fi scutiri de la plata lunară a dobânzilor la creditele de consum pentru voluntari şi garanţiile de stat pentru astfel de credite în caz de deces.
Aceste măsuri au încurajat potenţialii voluntari să ia credite de consum şi au contribuit la creşterea continuă a creditelor de consum, în pofida faptului că Banca Centrală a Rusiei a crescut rata dobânzii cheie pentru a "răci" economia.