Bulgaria se află în topul incendiilor forestiere din Europa pentru 2024, a doua după Cipru, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), a anunțat duminică directorul executiv al Asociației Pădurilor Municipale, Tihomir Tomanov, citat de publicația bulgară Mediapool, citată de HotNews.

Statul vecin se confruntă cu aproximativ 600 de incendii forestiere în fiecare an. Aceste incidente afectează anual o medie de aproximativ 10.000 de hectare de teren, ceea ce duce la pierderi economice directe de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Pompierii bulgari au reușit în acest weekend să stingă incendii în Vitosha și în Pirin. Între timp, pompierii, oficialii forestieri și voluntarii continuă să acționeze la incendiul din muntele Slavyanka, la granița dintre Bulgaria și Grecia. Duminică dimineață, erau așteptați mai mulți voluntari să se alăture luptei împotriva incendiului. Situația de acolo rămâne complicată, informează BNR.

Incendiul din muntele Slavyanka continuă să fie activ pe două fronturi, în ciuda unei ploi scurte care a căzut sâmbătă seara. Peste 100 de persoane de pompieri, militari, grupuri de vânători și voluntari sunt pe teren. Se fac noi defrișări cu un buldozer cu șenile de 50 de tone. Două avioane suedeze vor opera din aer aici.

De asemenea, este așteptat un grup de voluntari care să fie organizat pentru a stinge incendiul de pe muntele de frontieră Slavyanka. Apelul a fost publicat pe pagina de Facebook a satului Sandan din Petrovo, care este situat în apropierea incendiului.

Un incendiu în satul Senokos este monitorizat duminică de-a lungul periferiei sale, a declarat ing. Petko Angelov de la SDP. Aici, a mai rămas un singur focar.

Un alt incendiu a izbucnit noaptea trecută în Pirin, în zona muntelui Sinanitsa 15 pompieri s-au deplasat la fața locului, a anunțat directorul Rosen Bosnenski. Terenul este destul de dificil, a subliniat el.

Cauzele incendiilor în retrospectivă

Sistemul european de informare privind incendiile forestiere indică faptul că, pentru anul 2022, principalele cauze ale incendiilor forestiere din Bulgaria:

  • 321 de incendii (62%) au fost cauzate de neglijență;
  • 16 incendii (3%) au fost pornite intenționat;
  • 21 de incendii (4%) au pornit din cauza naturale,
  • 158 de incendii (31%), declanșate din motive necunoscute.

Conform rapoartelor Sistemului european de informare privind incendiile forestiere, în primii ani ai secolului XXI, mai mult de 100.000 de hectare de păduri din Bulgaria au fost afectate de incendii, anii 2000 și 2007 fiind cei mai grei din istoria pădurilor bulgare.

În 2007, au ars 1.479 de incendii forestiere și 43 000 de hectare de pădure, iar în 2000, 1 710 incendii forestiere și 57 406 hectare de pădure, cel mai rău an pentru păduri.

Statistici suplimentare colectate între 1970 și 2005 arată că practicile dăunătoare în agricultură, distribuția energiei electrice, neglijența au persistat timp de decenii, indicând o vulnerabilitate de lungă durată a pădurilor la incendii.