Dispariția singurului ofițer rus de rang înalt condamnat vreodată pentru „instigare la rebeliune armată” provoacă îngrijorări la Moscova
O instanță din Moscova i-a ordonat colonelului în retragere Vladimir Kvacikov, singurul ofițer rus condamnat pentru „instigare la rebeliune armată” în istoria modernă a țării, să se prezinte la locul său de reședință și i-a interzis să participe la evenimente publice. Însă el este de negăsit, potrivit TASS, citat de Hotnews.
Instanța a notat în motivarea deciziei că Kvacikov nu s-a prezentat în sala de judecată în timpul audierilor, deși la reședința sa au fost trimise mai multe înștiințări oficiale și că avocatul său spune că în prezent „nu se cunoaște” unde se află acesta deoarece a plecat „într-o excursie”.
Judecătorul de caz a dispus restrângerea libertăților civile ale lui Kvacikov, inclusiv aceea de a participa la evenimente publice, până în februarie 2027, „pentru a satisface solicitarea administrativă a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei”.
Instanța i-a ordonat colonelului în retragere să se prezinte de două ori pe lună la reședința oficială sa sau locul în care își domiciliul real pentru a putea fi audiat de organele Ministerului rus de Interne.
Avocatul colonelului pensionar a calificat drept „nelegale” „pretențiile” Ministerului și solicitase instanței să le respingă, menționând că hotărâri anterioare în acest sens au fost deja atacate la Curtea de Casație de la Moscova.
Cine este colonelul rus Vladimir Kvacikov
Acum în vârstă de 75 de ani, Kvacikov este un fost ofițer de informații și colonel al Spețnaz, trupele cu destinație specială din cadrul GRU, Directoratul Principal de Informații al Rusiei.
El este cunoscut în Rusia pentru că a fost inculpat pentru tentativa de asasinare în 2005 a lui Anatoli Ciubais, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Vladimir Putin.
Deși s-a pensionat din cadrul GRU în 1998, el a continuat să activeze în cadrul Ministerului rus al Apărării, unde a fost cercetător la Centrul pentru Cercetări Militare și Strategice. În 1999, după primul bombardament al Iugoslaviei de către NATO, el i-a prezentat președintelui Slobodan Miloșevic un plan pentru un „război alternativ” asimetric împotriva unui inamic mult mai puternic.
Miloșevic a lăudat planul său, însă nu l-a pus în aplicare de teama unei escaladări cu Occidentul.
Fostul ofițer al Spețnaz a fost condamnat după o tentativă de asasinat care a șocat Rusia
Arestarea lui Kvacikov în 2005, alături de alți doi angajați ai Spețnaz, a șocat opinia publică din Rusia în condițiile în care el a fost acuzat de autorități că a fost principalul complotist în tentativa de asasinare a lui Ciubais, pusă la cale de militari.
Deși a negat ferm acuzațiile la adresa sa, el a declarat că tentativa de asasinare a oficialului rus a fost „primul act al rezistenței armate din războiul de eliberare națională”.
Kvacikov a fost găsit vinovat de organizarea tentativei de asasinat și a executat 3 ani de închisoare înainte ca un proces cu jurați să îl găsească nevinovat în 2008, după un proces ce a avut loc la o curte de apel.
Cazul său a ajuns până la Curtea Supremă a Rusiei, care a respins în decembrie 2009 solicitarea procurorilor ca achitarea sa să fie anulată și a confirmat decizia curții de apel.
A doua zi după decizia Curții Supreme, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a efectuat o nouă razie la apartamentul colonelului în retragere și l-a arestat. El a fost pus sub acuzare pentru instigare la rebeliune armată și judecat în spatele ușilor închise, cum se întâmplă în Rusia cu procesele privind amenințări la adresa siguranței statului.
Un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat în 2013 și l-a condamnat la 13 ani de detenție într-o închisoare de siguranță maximă. Pedeapsa sa a fost redusă ulterior de Curtea Supremă a Rusiei la 8 ani de detenție și el a fost eliberat în cele din urmă în 2019.
Kvacikov a criticat modul în care Rusia poartă războiul împotriva Ucrainei
După începerea războiului pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022, el s-a poziționat ferm de partea deciziei președintelui Vladimir Putin de a invada țara vecină.
Însă, la fel ca alți ofițeri ruși ultranaționaliști, el a fost deziluzionat de evoluția războiului și a criticat în termeni duri modul în care acesta este condus de Moscova, în special de către Ministerul rus al Apărării.
Procedurile judiciare deschise acum împotriva sa au legătură cu o decizie a Tribunalului Tverskoi din Moscova, care în luna august a anului trecut l-a găsit vinovat pe Kvacikov de „discreditarea forțelor armate ale țării” din cauza acestor critici.
Deși această infracțiune introdusă în Codul Penal al Rusiei este pasibilă cu închisoarea, procurorii au decis să încadreze faptele colonelului în retragere ca infracțiune administrativă și el a scăpat cu o amendă de 40.000 de ruble.
O instanță separată l-a condamnat 5 luni mai târziu pe Kvacikov să plătească o amendă de 50.000 din cauza unor fapte similare.
El a respins acuzațiile împotriva sa și că a refuzat să recunoască aceste decizii ale instanțelor.
TASS amintește că el a servit timp de 30 de ani în poziții de comandă în forțele speciale ale Direcției principale de informații, precum și în aparatul Statului Major al Forțelor Armate Ruse.