Care este obiectivul ofensivei fulgerătoare a Ucrainei în Rusia. Armata Kievului a avansat cel puțin 10 kilometri în regiunea Kursk
Când Kievul a lansat un raid transfrontalier în regiunea Kursk a Rusiei de la granița cu Ucraina, mai mulți experți militari și-au pus întrebarea: „De ce?” Cea mai mare problema a ucrainenilor pe câmpul de luptă din estul țării este lipsa soldaților, așa că incursiunea a câteva sute de soldați pe teritoriul rus ar putea părea contraproductivă. Așadar, care este obiectivul acestei ofensive fulgerătoare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei? Forțele ucrainene au avansat cel puțin 10 kilometri în regiunea Kursk a Rusiei, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), scrie Digi24.RO.
„Extinderea și locația confirmată a avansului ucrainean în regiunea Kursk indică faptul că forțele ucrainene au străpuns cel puțin două linii defensive rusești și o fortăreață”, a scris ISW.
„Nu a fost o întâmplare”, a spus expertul în război Konstantin Mașoveț într-o postare pe Facebook. „Este clar că face parte dintr-un plan concret.” Mihailo Jirohov, un analist militar, a spus pentru BBC că Rusia este forțată acum să mute o parte din trupele care luptau pe frontul din estul Ucrainei în zona Kursk.
„Dacă te uiți la rapoartele oficiale, sunt semnificativ mai puține bombe cu planare lansate în zona Donețk”, a spus Jirohov. „Asta înseamnă că aeronavele care le transportă sunt acum în altă parte în Rusia.”
Această incursiune este extrem de puțin probabil să fi fost lansată în ideea de a ocupa teritorii rusești pe termen lung, dar dacă obiectivul dorit era acela de a atrage cât mai multe trupe ruse, atunci ținta a fost realizată.
SUA spun că nu au fost avertizate de Kiev despre incursiunea pe teritoriul Rusiei
Istoricul recent s-ar putea, de asemenea, să fi jucat un rol important. Rusia a lansat o ofensivă asemănătoare în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, care a obligat armata ucraineană să își mute o parte din trupele care apărau linia frontului din Donbas.
Acea ofensivă pare că a fost încetinită drastic după ce SUA i-au permis Ucrainei să folosească rachetele americane asupra unor ținte din interiorul Rusiei. Având în vedere temerile Occidentului legate de o intensificare a războiului, se poate ca ucrainenii să fi primit permisiunea de a desfășura o operațiune pe teritoriul rus.
Până acum, Departamentul de Stat al SUA a transmis că America nu a fost avertizată de ucraineni cu privire la această incursiune, dar că „nu este neobișnuit pentru ucraineni să nu ne avertizeze despre tacticile lor exacte înainte de a le executa.”
„Ei poartă un război. Noi îi aprovizionăm cu echipament, cu sfaturi. Dar când vine vorba de tacticile de zi cu zi pe care le desfășoară, atacurile de zi cu zi pe care le lansează... este normal ca ei să ia aceste decizii”, a spus purtătorul de cuvânt Matthew Miller, potrivit CNBC. În general, foarte puțini oficiali ucraineni au vorbit despre acest atac. Biroul președintelui a transmis: „Niciun comentariu, încă.”
Între timp, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a anunțat la televiziunea de stat că incursiunea surpriză lansată de Kiev este menită să avantajeze poziția Ucrainei în viitoarele negocieri de pace cu Rusia, potrivit canalului de Telegram Country Politics, citat de Newsweek.
Mai mult, orice pierderi de teritorii pentru Moscova vor produce panică în rândul populației ruse, ceea ce va afecta negativ atitudinea lor față de Putin. Incursiuni asemănătoare au mai avut loc înainte, dar, acum, este pentru prima dată când au fost folosite trupe din armata regulată a Ucrainei.
Centrala nucleară Kursk, o posibilă țintă
Canalele militare rusești s-au grăbit să raporteze că asaltul ucrainean include sute de trupe și atacuri cu rachete și drone. Unii analiști militari spun că armata ucraineană ar fi avansat chiar și 15 kilometri după ce au trecut granița cu Rusia, înaintând de-a lungul unui drum aflat la nord de satul de frontieră Sverdlikovo.
Alte forțe ucrainene amenință orășelul Sudja, aflat lângă autostrada care duce spre orașul Kursk. Ucrainenii au postat un videoclip în care pare că au reușit să doboare un elicopter Mi-28 sau Ka-52 în Kursk cu o dronă kamikaze.
Au apărut și informații conform cărora ținta incursiunii ar putea fi centrala nucleară Kursk care se află la 56 de kilometri de granița cu Ucraina - un obiectiv destul de ambițios pentru o forță de asalt de câteva sute sau o mie de soldați, potrivit The Guardian.
În Kursk, a fost declarată stare de urgență, iar regiunile învecinate au transmis că îi vor primi pe toți cei care au fost nevoiți să își abandoneze casele din cauza luptelor. Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a redistribuit o parte din trupe în direcția Sudja, orașul din regiunea Kursk amenințat de trupele ucrainene.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe a descris atacul ucrainenilor drept unul „barbar” și „terorist”. Este genul de răspuns pe care rușii îl oferă atunci când sunt luați prin surprindere.
Până nu demult, Rusia cucerea teritorii într-un ritm susținut în timp ce copleșeau forțele ucrainene. Acum, Kremlinul are o altă problemă pe care trebuie să o rezolve și care îi va distrage atenția Moscovei de la luptele din estul Ucrainei.
Zelenski: „Pace justă prin forță justă” / Medvedev: „Să zdrobim inamicul”
Propaganda rusă prezintă ofensiva ucrainenilor drept o nouă dovadă că războiul din Ucraina trebuie să continue - o invazie pe care rușii continuă să o considere oficial o operațiune „defensivă”. „Au apărut mai multe întrebări decât răspunsuri despre evenimentele din regiunea Kursk”, a spus analistul militar Jirohov.
Pentru Ucraina este clar că dacă reușește să amâne sau chiar să prevină un atac major al Rusiei în nordul țării, această operațiune va fi un succes.
„Cu cât exercităm mai multă presiune asupra agresorului care a adus războiul în Ucraina, cu atât mai aproape vom fi de pace”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară.
„Pace justă prin forță justă.” Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a făcut apel la forțele ruse să distrugă unitățile ucrainene din Kursk.
„Trebuie să învățăm o lecție serioasă din ceea ce s-a întâmplat și să facem ceea ce Șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, s-a angajat să facă în fața comandantului suprem [Vladimir Putin] și anume să învingă decisiv și să zdrobească inamicul”, a scris Medvedev pe Telegram.