Judecătorul Curții Constituționale, Domnica Manole, a oferit detalii ce țin de decizia Înaltei Curți, care a scos Partidul politic ȘOR în afara legii. Ea a menționat, în cadrul unui briefing de presă, că aceasta este pentru prima dată când Curtea Constituțională din R. Moldova a verificat dacă activitatea unui partid încalcă valorile protejate de Constituție.

În analiza sa, Curtea s-a ghidat de prevederile Constituției, de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și de recomandările Comisiei de la Veneția. Art 41, alin 4 din Constituție, permite declararea neconstituționalității unui partid politic, dacă autoritățile demonstrează că acesta militează, între altele, prin scopurile sale ori prin activitatea sa - împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității și independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova. Curtea a fost sesizată de către Guvern în luna noiembrie 2022. Motivele Guvernului pot fi încadrate în 3 categorii:

1) Guvernul a făcut trimitere la faptele cu caracter penal comise de liderul Partidului politic ȘOR, de deputații care reprezintă Partidul ȘOR și de membrii acestuia;
2) Guvernul a scos în evidență încălcări repetate și în proporții considerabile legate de finanțarea netransparentă a Partidului poltiic, analizate de autorități;
3) Guvernul a făcut trimitere la acțiuni și declarații ale liderilor partidului ȘOR, care sugerează aplicații în scopul schimbării prin violență a ordinii constituționale din R. Moldova
”, a declarat Domnica Manole.

De asemenea, ea a specificat că finanțarea transparentă a unui partid politic stă la baza principiului de alegeri libere și democratice, iar acest principiu poate fi afectat, dacă finanțarea netransparentă este un proces continuu și în proporții semnificative.

Partidul a refuzat să aplice mecanisme de a se disocia de comportamentul agresiv al membrilor săi, partidul și-a asumat comportamentul membrilor săi, a persoanelor care acționează în numele partidului și al persoanelor de la conducerea partidului. Curtea a notat că obiectivul partidului de a răsturna ordinea democratică poate fi dedus din cazurile de finanțare netransparentă, din protestele plătite și din revendicările reprezentanților partidului și ale lui Ilan Șor. Comportamentul persistent poate fi urmărit din caracterul neschimbat al partidului după sancțiunile electorale aplicate și după sumele de bani ridicate de la curieri. Curtea notează că finanțarea netrasnparentă a partidului, care are o natură sistematică și continuă, încalcă valorile protejate de art. 1, alin 3, și art. 41 din Constituție. Aceasta denotă că ordinea în acest partid nu rezultă din principiile democratice, iar odată ajuns la putere acest partid va aplica principiile pe care le-a aplicat în interiorul structurii sale, făcând ca voința statului să nu se mai formeze ca urmare a jocului liber politic, ci ca urmare a unui sistem autoritar”, a mai adăugat Domnica Manole.

Judecătoarea Curții Constituționale a subliniat că după ce au fost analizate în cumul toate materialele cauzei, precum și încălcările comise de către Partidul politic ȘOR - Curtea a ajuns la concluzia că Partidul politic ȘOR militează împotriva principiilor statului de drept, a suveranității și independenței RM. Din aceste motive, Curtea a declarant Partidul poltic ȘOR – neconstituțional.