Decizia Curții Constituționale din 19 iunie prin care Partidul politic „Șor” a fost declarat neconstituțional este una fără precedent și „unică în Europa”. Aceasta comportă mai multe riscuri în special legate de posibilitatea interpretării extensive și folosirii „agresive” de alte guvernări în lipsa unei democrații „bine stabilite”. Opinia aparține fostului președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase și a fost exprimată la emisiunea „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău. Tănase susține că pentru a comenta mai detaliat Hotărârea Curții este necesară a fi studiată partea motivată a deciziei.

Nu decizia m-a surprins, bineînțeles, Guvernul și-a estimat șansele de câștig. Decizia este unică în Europa nu este unică doar pentru R.Moldova. Nu există asemenea precedent. Nu am văzut partea motivată, după asta am putea veni cu detalii. Pe termen scurt, soluția este una supralicitată. Valoarea reală e mult mai mică decât cea iluzorie. Nu s-a întâmplat mare lucru, deputații își păstrează mandatele. Interdicția de a se asocia cu late forțe politice este discutabilă. Pe termen lung, trebuie să înțelegem că declararea în afara legii a unui partid pentru încălcări legale este un precedent. Nu avem o democrație bine stabilită și așezată. Dacă se schimbă situația politică, riscă să fie folosită mai târziu într-o formă mult mai agresivă decât actuala. Atât timp cât Curtea Constituțională a mers pe această cale de a declara neconstituțional un part politic este o posibilitate de interpretare destul de extensivă”, a opinat Alexandru Tănase.

Alexandru Tănase susține că Înalta Curte trebuie să ofere niște explicații și că decizia din 19 iunie implică modificări în legislație și în Regulamentul Parlamentului, deoarece există dreptul Curții de verificare a constituționalității unui partid politic și alte proceduri nu sunt prevăzute, „după asta nu urmează nimic”.

Cel mia discutabil ce văd eu acum este lichidarea listei supleanților. Sunt chestiuni pe care nu le-am mai văzut nicăieri. Aceste aserțiuni le văd destul de problematice. Acest subiect se încadrează în logica competițiilor politice. Dacă e să vorbim de
validarea listei supleanților, destul de confuză e situația asta. Cei mai cum se cade sunt supleanții si aceștia vor fi sancționați. Dacă lăsăm glumele la o parte, trebuie citită atentă decizia și modificat cadrul legislativ și să nu ajungem ca această decizie să fie folosită într-o manieră distorsionată”, a declarat Alexandru Tănase.

Cu referire la noul bașcan al autonomiei găgăuze, care a candidat la alegeri din partea Partidului politic „Șor”, Tănase susține că nimic nu o împiedică pe Evghenia Guțul să inițieze un alt partid și nici Ilan Șor, condamnat în dosarul furtului miliardului, nu se află în imposibilitatea de a crea un alt partid folosind alte persoane.

Ieri, Curtea Constituțională a declarat Partidul politic Șor în afara legii. Decizia a fost luată în urma examinării sesizării Guvernului, care a invocat faptul că Partidul Șor ar fi finanțat ilegal și ar acționa împotriva suveranității R. Moldova.

Prin Hotărârea Curții, Partidul Șor este dizolvat și de procedura de lichidare și radiere din Registrul de Stat se va ocupa o Comisiei a Ministerului Justiției.

Deschide și: Partidul „ȘOR”, declarat drept neconstituțional. Formațiunea, dizolvată de Înalta Curte

Deschide și: Reacția Maiei Sandu, după ce Partidul „ȘOR” a fost scos în afara legii: Un partid creat din corupție și pentru corupție