Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) condamnă orice retorică sau intenție de a folosi arma nucleară pentru a avansa în scopuri militare. „Credem că este ultimul lucru de care are nevoie regiunea, Rusia, pentru că și ea va fi eventual afectată”, a declarat secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană într-un interviu oferit pentru Radio Moldova. Oficialul NATO a precizat că amenințarea nucleară este discutată inclusiv în cadrul parteneriatului cu R.Moldova. Geoană a subliniat că NATO este deschis sugestiilor pe care Chișinăul le-ar putea avea „în această zonă”.

Noi suntem într-o profundă condamnare a tot ce înseamnă utilizare a retoricii sau intențiilor de a folosi astfel de situații pentru a avansa în scopuri militare. Este iresponsabil, este împotriva dreptului internațional și NATO susține integral eforturile Agenției Internaționale de Energie Atomică în demersurile sale de a proteja și de a găsi formule în care astfel de declarații sau intenții să nu se materializeze. (…) Suntem absolut convinși cu experiența noastră din regiune, după Cernobîl, acum câteva decenii, credem că este ultimul lucru de care are nevoie regiunea, Rusia, pentru că și ea va fi eventual afectată. Cu privire la Republica Moldova, aceste subiecte sunt evident discutate în planul bilateral al parteneriatului care îl avem cu Republica Moldova. Suntem deschiși sugestiilor pe care Chișinăul le-ar putea avea și în această zonă, așa cum am fost foarte deschiși la diverse propuneri pe care conducerea de la Chișinău ni le-a avansat în ultima perioadă”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană susține că Federația Rusă nu dispune de resursele militare pentru a fi percepută drept o amenințare directă la adresa securității R.Moldova. În același timp, R.Moldova, totuși este o victimă a unui război hibrid declanșat de Rusia și ar avea necesități reale de a-și fortifica capacitățile de apărare. Geoană a dat asigurări că NATO va răspunde solicitărilor pe care le va face Chișinăul.

Chiar dacă nu există în acest moment amenințare militare directă, celelalte instrumente de coerciziune energetică, de dezinformare, de război cibernetic, de luptă de propagandă, instigare a instabilității politice și sociale, sunt lucruri pe care noi le știm și care și Republica Moldova le știe și încercăm să le contracarăm împreună. Este clar că solicitările pentru sisteme de apărare antirachetă, de radare moderne, de sisteme gen drone sunt lucruri elementare pe care orice stat care vrea să-și protejeze spațiul aerian trebuie să le aibă. De aceea, o parte din aceste solicitări sunt făcute către NATO, altele făcute către UE, altele făcute către state individuale din NATO și UE. Dar pot constata și asta, o spun cu multă bucurie, ca român și ca lider al NATO, că Republica Moldova are o susținere politică și practică absolut excepțională din partea noastră, că este vorba de NATO ca instituție, UE ca instituție sau este vorba despre România sau Franța, sau Marea Britanie, sau Germania sau alte țări din NATO sau UE. Vom continua să răspundem favorabil solicitărilor concrete pe care Chișinăul ni le va face”, a declarat Mircea Geoană.

Parteneriatul dintre NATO și R.Moldova ar putea fi unul mai clar după adoptarea strategiei de securitate a Chișinăului, document la care Alianța este dispusă să coopereze în calitate de partener loial și interesat de viitorul european al R.Moldova.

Suntem de 30 de ani parteneri ai Republicii Moldova ca alianță, dar evident că războiul din Ucraina a provocat o adevărată trezire strategică la realitate, dacă vreți, și aceste consecințe sunt evidente. De asemenea, așteptăm și suntem interesați să schimbăm opinii și să putem colabora pe noua strategie de securitate a Republicii Moldova, care înțeleg că este în faza de finalizare. Acest document este foarte important, așa cum este cazul Germaniei, care a făcut un exercițiu similar acuma câteva zile. Și-n clipa în care ai un document care îți poate crea de o manieră sintetică, politică, strategică, nevoile și politica de securitate națională, ne este și nouă mult mai simplu să croim programe concrete care să răspundă acelor nevoi pe care Republica Moldova le identifică, iar noi, ca parteneri loiali și interesați în viitorul european al R.Moldova, să le punem în practică”, a menționat oficialul NATO.

Mircea Geoană declară că o eventuală aderare a R.Moldova la NATO ține de decizia „suverană” a R.Moldova și că NATO va sprijini drumul european al Chișinăului, dat fiind faptul că între NATO și UE există „o legătură naturală”.

Deci, dacă Republica Moldova, într-un context geopolitic modificat profund, își va trage propriile sale concluzii și va ajunge la o decizie sau la alta, noi vom fi în măsură, în acel moment, să discutăm acest subiect, dar niciodată, noi, nu facem afirmații sau declarații în ipoteze de lucru. Dar știu un singur lucru, că așa cum în Finlanda și Suedia, această nouă realitate geostrategică, această Rusie amenințătoare a condus la anumite decizii, și la Chișinău, și Republica Moldova va conduce la anumite decizii. E decizia suverană a Republicii Moldova să-și aleagă drumul și locul sub soare. (…) Mai spun ceva, este o legătură într-un fel naturală între NATO și Uniunea Europeană. Iar faptul că Republica Moldova astăzi a decis să meargă către Uniunea Europeană este un lucru pe care noi îl susținem cu foarte multă intensitate și suntem absolut hotărâți să sprijinim, în limitele mandatului nostru, al NATO, acest drum european pe care Republica Moldova și l-a ales”, a declarat Geoană.

Oficialul a mai spus că parteneriatul NATO-R.Moldova va fi abordat la Summitul de la Vilnius din luna iulie la nivel de miniștri de externe, în cadrul unei sesiuni dedicate R.Moldova, Georgiei, Bosniei și Herțegovina.