În cazul în care vor fi ignorați, agrarienii din țară anunță că vor recurge la „acțiuni active”. Este declarația reprezentanților Forța Fermierilor, care anunță că astăzi vor încerca să negocieze cu conducerea țării situația catastrofală în care s-au pomenit. Aceștia subliniază că așteaptă convocarea ședinței preconizată după întoarcerea ministrului agriculturii de la Bruxelles. Totodată, vor încerca să discute cu premierul României, care întreprinde astăzi o vizită oficială la Chișinău.
 
În aceeași ordine de idei, reprezentanții agricoli susțin că cifrele subvențiilor pentru menținerea activității în domeniu ar fi eronate. Mai mult, aceștia afirmă că banii care au fost alocați ar fi, de fapt, datoriilor statului față de producători agricoli, acumulate pe parcursul anilor.
Se vorbește că statul a alocat ba 533 mln, ba 900 mln lei suplimentar pentru susținerea fermierilor. Sunt cifre absolut eronate, vehiculate doar cu scopul de a duce în eroare opinie publică. În realitate nici un bănuț de subvenționare suplimentară la moment nu a fost alocat. În perioada ianuarie - mai 2023 agricultorilor au fost rambursate sub 100 mln lei din debitul TVA în contul acoperirii unor impozite. Acești bani sunt sumele datoriilor statului față de producători agricoli, acumulate timp de 3 ani. După modificările legii rambursării TVA, la care noi am insistat 6 luni, posibil în următoarele 3 luni agricultorii vor primi prin rambursarea TVA încă 150 mln lei din banii proprii. Din 100 mln lei, despre care se face atât tam-tam, jumătate din suma este preconizată pentru plăți directe per cap de animal și kg de lapte, ceea ce nu are nici o tangență cu problema compensațiilor. Cealaltă jumătate parțial va fi utilizată pentru restituirea accizei la motorină. Atenționăm că nici aceasta suma mizeră încă nu a fost aprobată”, declară reprezentanții asociației.
Reamintim că ieri, 20 iunie, ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a avut la Bruxelles o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a-l convinge de impactul negativ al războiului din Ucraina asupra sectorului agrar din Republica Moldova.
 
Precum s-a anunțat anterior, vicepremierul Vladimir Bolea urma să ceară structurilor europene ajutor financiar, iar banii să fie ulterior repartizați fermierilor afectați de prăbușirea prețurilor și ruperea lanțurilor logistice, consecințe ale agresiunii militare ruse din Ucraina.
 
 
Ieri, 20 iunie, fermierii nemulțumiți de situația din agricultură au protestat în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au înconjurat Guvernul și au claxonat neîntrerupt mai multă vreme. Agricultorii au cerut susținere de la autorități pentru a nu falimenta.
 
 
Premierul Dorin Reacean  a discutat cu fermierii adunați în Chișinău la proteste. Demnitarul a declarat că autoritățile înțeleg dificultățile din sectorul agricol și caută soluții, inclusiv la partenerii europeni.