Gluma zilei // Moscova dă lecții Chișinăului: În R. Moldova nu există democrație
Moscova continuă să sară la gâtul Chișinăului cu fiecare ocazie. Purtătorul de cuvânt al MID-ului rus, Maria Zaharova, a acuzat, din nou, autoritățile R. Moldova în frunte cu președintele Maia Sandu că își bat joc de democrație și a calificat acțiunile guvernării PAS drept ”crime civilizaționale împotriva poporului”.
”În acest moment istoric, în mandatul președintelui Maia Sandu, în R. Moldova nu există democrație, ci conducere din exterior prin intermediul oamenilor puși în funcție de Occident și în interesele SUA. Nici măcar nu aș spune că ei acționează în interesele Occidentului colectiv, pentru că nu cred că UE îi convine destabilizarea R. Moldova. Dar UE nu poate să spună nimic, pur și simplu trebuie să tacă și să urmărească izbucnirea unui nou conflict pe continent, o tragedie îngrozitoare. Când oamenii sunt reformatați, li se modifică cultura în interesele politice, totul se va încheia tragic. Împotriva poporului moldovenesc este săvârșită o crimă civilizațională” a declarat Zaharova.
Rusia, care dă lecții de democrație R. Moldova, este calificată drept regim autoritar în topul Democracy Index întocmit de The Economist încă înaintea invaziei din Ucraina, fiind clasată pe locul 124. În același top, R. Moldova este pe locul 69, intrând în categoria democrațiilor defectuoase.
Amintim că, anterior, președintele Maia Sandu a declarat că nu vrea să asculte lecții de democrație de la cei care nu au nimic în comun cu democrația, referindu-se la declarații anterioare ale Mariei Zaharova.
De asemenea, când spune că autoritățile R. Moldova sunt puse în funcție de Occident, Zaharova omite faptul că Maia Sandu a devenit președinte în urma scrutinului din 2020, care a fost recunoscut drept corect și democratic de observatorii internaționali, printre care și ruși. Mai mult, după anunțarea rezultatelor, Vladimir Putin i-a transmis un mesaj de felicitare șefei statului.
Zaharova nu a uitat să vorbească și despre tema sa preferată, modificarea statutului limbii române în R. Moldova.
”Oamenii au fost puși pur și simplu în fața unui fapt împlinit. Distrugerea trebuie să fie acceptată ca o normă. Asta în condițiile în care R. Moldova nu se află în stare de conflict sau pericol existențial din exterior. Abordarea este următoarea: gata, de mâine limba voastră nu este moldovenească, dar română. Ce vor spune mai departe? Că nu sunteți moldoveni, dar români? Când se produce o astfel de rupere doar pentru că cineva la Washington a scris că așa trebuie să fie, a pus data și a apăsat butonul de lansare, desigur că acest lucru va duce la agravarea situației, pentru că oamenii din R. Moldova nu sunt indiferenți și înțeleg ce se întâmplă, așa că încearcă să se opună acestor schimbări. Oamenii sunt impuși într-o secundă să renunțe la tot ceea ce forma identitatea lor națională de-a lungul secolelor” a conchis Zaharova.
”Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de Externe reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale țării noastre” a notat Ministerul de Externe de la Chișinău.