Președintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, anunță că toată experiența României de a-și ajusta legislația și normativele la standardele Uniunii Europene – va fi oferită și Republicii Moldova. Astfel, din experiența privind reformele implementate în România și legislația ce ține de redresarea rezilienței vor fi transferate către R. Moldova. Despre acest lucru, șeful Senatului României a menționat în cadrul unor declarații de presă susținute alături de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

„Am avut discuții pe domeniul legislativ. L-am asigurat pe dl președinte că vom face tot ce e necesar, ca noi prin experiența pe care am acumulat-o sau completată cu cea din ultima perioadă, în care ne-am asumat reforme si redresare a rezilienței, prin aceste standarde să asigurăm un transfer către legislația din R Moldova. Am oferit oportunitatea ce ține de modificarea legislativă din țara noastră cerută de OCEMN, care sunt chestiuni benefice, și le vom pune la dispoziția Republicii Moldova. Sunt deja și activități comune, prin care lucrează împreună comisiile de la Chișinău și București, pentru ca acest transfer să fie facilitat. Vom sprijini R. Moldova pe liniile acestea principale. Eu sper că prin sprijinul acordat și ceea ce R. Moldova a documentat, să ducă la o deschidere din parte Uniunii Europene. Avem o linie de colaborare foarte frumoasă”, a declarat Nicolae Ionel Ciucă.

În context, președintele Senatului de la București a explicat ce avantaje a obținut România, pe timp de criză, fiind membră a Uniunii Europene.

În această perioadă Romania a beneficiat de sprijin de 54 miliarde de euro. Anul trecut am reușit o creștere economică și am depășit aceste crize. Pentru că știm care sunt problemele create de tranzitul de cereale din Ucraina și impactul prețurilor pe piață, create de prezența cerealelor din Ucraina, dar s-a reușit prin măsuri luate la nivelul Uniunii Europene să se asigure o stabilitate, ca fermierii să nu sufere din plin de aceste efecte. Anual sprijinul pentru fermieri este de 2,9 mlrd de euro. Acest lucru înseamnă apartenența la UE”, a mai adăugat demnitarul.

În context, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat că Republica Moldova va fi invitată la un înalt Forum economic, care se va desfășura la București și unde vor fi prezenți foarte mulți investitori, astfel încât oficialii de la Chișinău să poată îndemna agenții economici străini să investească și în R. Moldova.