Curtea Constituțională rămâne cum a fost. Proiectul modificării Constituției a picat în Parlament
Curtea Constituțională va avea în continuare șase judecători, iar mandatul acestora va fi de șase ani. Parlamentul a respins modificarea mai multor articole din Constituție care se refereau la structura Curții Constituționale.
Modificările au fost propuse de Ministerul Justiției, care notează că numărul judecătorilor CCM trebuie să fie impar, pentru a exclude blocajele în procesul decizional. În prezent, în cadrul CCM activează 6 judecători, numiți pentru un mandat de 6 ani, cu posibilitatea deținerii a 2 mandate. La moment, judecătorii sunt desemnați în funcții, câte doi, de către Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii.
Potrivit modificărilor propuse, mandatul judecătorilor aflați în exercițiul funcțiunii la data intrării în vigoare a noi legi urma să fie extins cu trei ani. Potrivit autorilor, „în majoritatea statelor, mandatul unui judecător este de lungă durată, 9 sau mai mulți ani, fără posibilitatea reînnoirii, ceea ce contribuie la garantarea independenței judecătorului și lipsa influenței în exercitarea mandatului”.
Cel de-al șaptelea judecător urma să fie desemnat de Președintele Republicii Moldova. Proiectul de modificare a Constituției prevedea cheltuieli financiare suplimentare pentru salarizarea celui de-al șaptelea judecător – aproximativ 303.000 lei, conform calculelor estimative.
Proiectul a fost votat în prima lectură. Ulterior, opoziția a cerut acordarea a 15 zile pentru pregătirea amendamentelor la proiectul sus-emnționat. Însă, ținând cont că vineri, 22 decembrie, expiră termenul când inițiativa mai poate fi aprobată, speakerul Andrian Candu a supus proiectul pentru a doua lectură, chiar dacă a confirmat că acest lucru contravine Regulamentului Parlamentului. Supus votului în lectura II, proiectul a fost susținut doar de 53 de voturi, pe când numărul minim necesar pentru legile constituționale este de 67 de voturi.
De precizat că miercuri, 20 decembrie, Igor Dodon a anunțat în cadrul „Liniei directe” la postul de televiziune AccentTV că Partidul Socialiștilor nu va susține această inițiativă. Șeful statului a dat de înțeles că în anul 2019 la patru din cei șase judecători expiră mandatul, iar PSRM, care intenționează să obțină majoritatea după alegerile din 2018, va putea propune proprii candidați. În acest sens, în cazul în care legea sus-menționată va fi votată, mandatul judecătorilor actuali, împotriva cărora luptă Dodon, va fi extins pentru încă trei ani – până în anul 2022.
Acest proiect a fost elaborat în scopul executării Planului Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE.