Candidații dar și conducerea de vârf a Republicii Moldova au mers în prima jumătate a zilei de astăzi să-și exprime dreptul la vot. Majoritatea candidaților și-au expus opiniile pentru care au militat în campania electorală, iar premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Adrian Candu au fost într-un gând, menționând că viitorul președinte trebuie să sprijine conducerea Republicii Moldova și să fie parte a echipei.

Maia Sandu a îndemnat cetățenii să participe la vot: „Am votat pentru ca la conducerea Republicii Moldova să vină oameni onești și corecți, care să reprezinte pe noi, oamenii care dorim să trăim o viață cu demnitate aici, în Republica Moldova. Vreau să le spun cetățenilor să nu le fie frică, să vină astăzi la vot și împreună să facem ordine în republica Moldova.”

Igor Dodon susține că „astăzi este o zi importantăcare poate să fie nou început”

„Am votat împotriva celor care au fost la guvernare pe parcursul a 7 ani. Am votat împotriva oligarhiei, împotriva celor care au distrus sistemul bancar, au distrus țara, și-au bătut joc de oameni”.

Iurie Leancă a îndemnat tinerii să se prezinte azi la urnele de vot. 

„Am venit să-mi dau votul pentru ceea ce am pledat mereu și am considerat că este unica noastră cale de dezvoltare: să continuăm calea spre Vest, spre Uniunea Europeană. Doar de acolo ne poate veni bunăstarea, prosperitatea. Vreau să fac un apel cu acest prilej: toți cei care cred că viitorul Moldovei poate fi asigurat doar în cadrul Europei să iasă la vot. În mod special tinerii, pentru că azi se decide soarta voastră”, a dăugat Leancă

După ce a votat Ana Guțu, a declarat că Republica Moldova trebuie să treacă la o strategie privind Unirea cu România

 „Cred că este timpul ca, dintr-un parteneriat dintre Republica Moldova şi România, să se treacă la o strategie privind Unirea. În Republica Moldova demult nu mai sunt nostalgici după vremurile sovietice".

Dumitru Ciubașenco a spus că a votat pentru „lichidarea rapidă a actualuilui sistem”

„Am votat pentru o lichidare rapidă a actualului sistem anticonstituțional: pentru dizolvarea rapidă a Parlamentului și pentru calea spre alegeri parlamentare anticipate. Toată lumea știe că scopul nostru este dizolvarea acestui Parlament și alegerile anticipate”.

Andrei Năstase: „Am ales începutul schimbării, am ales o țară liberă de așa-zișii politicieni-proxeneti. Am votat pentru viitorul copiilor mei și al întregii țări. Avem nevoie de o țară decenta și, nu în ultimul rând, am votat pentru cele 5 puncte ale mele, inclusiv pentru întoarcerea miliardului. Am votat pentru alegeri parlamentare aniticipate, am votat pentru civilizație. Mă bucur pentru elanul cu care diaspora participă astăzi la vot. Pentru cei indeciși: trebuie să vadă cine și ce a făcut pentru aceasta țară și să meargă, totuşi, la vot. Aștept de la noul președinte să aducă în țară o viață mai bună. Îi îndemn și pe ceilalți să iasă la vot, pentru că nu pot ei fura atât, cât putem noi vota...”.

Candidatul independent Silvia Radu: „Președintele trebuie să fie o persoană integră, care să facă din Republica Moldova o mândrie națională a cetățenilor și indiferent cine va fi președinte, îi urez succes! Am emoții foarte mari, fiindcă cred că este o situație crucială în istoria țării"

Maia Laguta a menţionat că a votat pentru ca Moldova să ridice drapelul foarte sus pe arena mondială.

„Am votat pentru ca Moldova să ajungă în timp foarte scurt cel puţin la nivelul de dezvoltare al Norvegiei. Am votat pentru ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să se mândrească cu ţara lor şi pentru ridicarea nivelului de trai, să le fie la toţi moldovenii confortabil în acest stat şi să le fie drag de ţara lor”, a declarat Maia Laguta.

Viorel Cibotaru, liderul PLDM a declarat că speră ca astăzi să fie ales un președinte care reprezintă forțele politice de opoziție: „Am votat pentru o personalitate pe care vreau s-o văd președinte al Republicii Moldova și această personalitate, în afară de calitățile obișnuite pentru un președinte al țării, mai are o misiune extrem de importantă: să scoată țara din impas și să mobilizele clasa politică la reformele la care ne așteptăm și să contribuie la ieșirea din criză și din guvernarea care a făcut ca oamenii să fie atât de nemulțumiți. Astăzi sper foarte mult că va fi ales președintele care reprezintă forțele politice de opoziție".

„Am votat în memoria lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, pentru libertatea neamului nostru. Pentru munți și mare, că e greu să trăiește fără munți și fără mare. Să fie prosperitate și libertate. Odată porniți la drum să ajungem unde ne-am pornit", a declarat candidatul liberal Mihai Ghimpu. 

Președintele Parlamentului Adrian Candu menționează că următorul președinte va supraveghea activitatea Parlamentului și a Guvernului.

„Un președinte al Republicii Moldova are, totuşi, anumite competențe: să supravegheze și activitatea Parlamentului, și pe cea a Guvernului și să intervină atunci când este necesar, când se comit abuzuri. Sunt sigur că viitorul președinte va fi parte a echipei și va susține reformele începute", spune Leancă. 

Pavel Filip a declarat că va înțelege foarte bine contextul prin care trece R. Moldova și va contribui de comun acord cu toții la modernizarea Republicii Moldova 

„Am votat cu gândul că viitorul președinte va înțelege foarte bine contextul prin care trece R. Moldova și va contribui de comun acord cu toții la modernizarea Republicii Moldova, la revenirea țării noatre la un alt nivel. Avem peste trei mii de observatori înregistrați dintre care cei mai mulți internaționali și avem toate premisele ca aceste alegeri să fie cât mai corecte", a adăugat Filip.

Cel mai tăcut din oficiali a fost actualul președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti: Mă scuzați eu nu am venit să fac conferință de presă. Am venit să votez. Am votat și dați-mi voie să plec că am alte probleme. La revedere!