Doru Petruţi, director IMAS pentru Deschide.MD: Am început, de dimineaţă, cu o dinamica mult mai accelerată decât în 2014, iar acest lucru poate fi explicat inclusiv prin schimbarea de oră. În plus - în jurul orei 10-11 - se votează masiv în mediul rural. Am putea presupune că aceşti alegători înclină balanţa spre un anumit candidat. 

Dar să nu uităm că în contextul în care am avut retragerea lui Marian Lupu, a lui Andrei Năstase, iar PCRM a îndemnat la boicot - toate aceste elemente ne-au dus la o prezenţă cu 8% mai mică decât în 2014 şi cu 14% mai mică decât în 2011. 

Despre prezenţa tinerilor la vot n-aş spune că este una foarte mică. Este una aproape similară cu cea de la alegerile locale din 2015. În plus aceştia sunt afectaţi de foarte mulţi factori, ei trăiesc într-o lume condusă de adulţi, iar o bună parte dintre ei sunt afectaţi de migraţie. 

Dacă vorbim despre prezenţa la vot la un scrutin prezidenţial, aceasta - în condiţii normale - trebuia să fie mai mare decât la alegerile parlamentare. Noi, însă, am avut retragerea a doi candidaţi (Lupu şi Năstase) care împreună adunau circa 30%, iar acest lucru nu poate să nu afecteze rata prezenţei la urne. 

Până la ora 21:53 au votat 48,97% dintre alegători. Prezenţa la urne este cu circa 8% mai mică decât la parlamentarele din 2014, când au participat 58.89% dintre alegători.