Președintele PL, Mihai Ghimpu e sceptic că în cel de-al doilea tur al alegerilor prezindețiale va fi acumulat numărul necesar de voturi, ca să învingă Maia Sandu. Totodată, el spune că în luna ianuarie, când a făcut coaliție cu democrații, protestatarii rupeau ușile de la Parlament și cereau alegeri anticipate, neexistând, ca în prezent, teama că PSRM poate prelua puterea legislativă și executivă.

A doua zi după anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidențiale, liderul liberalilor din Moldova vine cu o postare pe pagina sa de Facebook:

„Of, numai nu Dodon, doamne ferește, vom pierde totul, Acordul de asociere cu UE, libera circulație, tot ce am obținut cu mare greu. Va federaliza Republica, ne va duce în Uniunea-Euroasiatică. Ucraina va întrerupe relațiile cu noi, iar astăzi își retrage temporar Ambasadorul după declarațiile lui Dodon despre Crimeea, of și iarăși of...”, scrie Mihai Ghimpu 

În continuare liberalul se referă și la situația din ianuarie 2016, când PL, alături de democrați și un grup de deputați independenți, au votat învestirea guvernului, ceea ce a generat proteste masive la sediul Parlamentului.   

„Ce-i drept nu-i minciună, venirea lui Dodon ar însemna a doua mare rușine, după ce în 2001 au venit comuniștii la putere și tot cu mâna cetățenilor în mod democratic. Dar nu prea înțeleg un lucru, stimați cetățeni. De ce acum vă este frică de venirea lui Dodon, dar în ianuarie, când PL a aceptat să facă parte din Coaliția de astăzi, numai ca la putere să nu vină socialiștii, nu vă temeați, afirmând că mai bine să fie alegeri și că Ghimpu e trădător și Iuda. Ce, nu știați că în cazul în care nu se formează Guvernul, sunt alegeri anticipate și vine Dodon împreună cu celelalte partide pro-ruse și iau puterea în stat??? Și atunci nu era vorba de Dodon, președinte, care are atribuții foarte reduse, ci de puterile principale în stat - legislativă și executivă, toate concentrate în mâinile lui Dodon, așa cum a avut-o timp de opt ani V. Voronin. Oricum, vă mulțumesc că în sfârșit ați înțeles marele pericol, dar mă tem că e cam prea târziu”, a adăugat liderul liberalilor. 

Mihai Ghimpu se arată sceptic privind alegerile prezidențiale din cel de-al doilea tur, lăsând impresia că Maia Sandu nu va reușui să a adune încă 150 de mii de alegători: 

„Să aduci cu 150 de mii de cetățeni mai mult decât în primul tur și toți să te voteze; cred că e cu mult, mult mai greu, decât să strigi că Ghimpu-i trădător, că e în buzunarul nu-știu-cui și altele din astea... Apropo, e aceeași situație cu cea din iunie 2015, când pe 14 Iunie capitala trebuia să decidă cine va fi primarul general al mun. Chișinău: Dorin Chirtoacă sau Zinaida Greceanâi, iar Platforma DA s-a băgat peste mitingul PL la data de 7 Iunie. Noi, cu toate că Platforma și PLDM au fost împotrivă, am apărat Cetatea, Dorin Chirtoacă a învins omul Kremlinului. Ce va fi și cine va fi ales pe 13, vom trăi și vom vedea, succes Maia!, mai spune Ghimpu. 

Președintele PL mai adaugă că se teme „să nu se termine totul, ca de obicei, cu o mare dezamăgire...”: ”Ați observat, că după ce a ieșit în turul doi, Maia Sandu nu mai zice că va numi un procuror european, ci unul „independent".

În postarea sa liberalul se adresează și către unioniști care, în opinia sa, nu l-au înțeles de ce a acceptat să facă parte din coaliție. 

„Și cu Unirea ce facem, dragi unioniști? Ați uitat de ea? Sau ați înțeles și voi, în sfârșit, că dacă vine Dodon la putere, s-a terminat cu demonstrațiile și cu lozinca "Basarabia - pâmânt Românesc". Voi nu m-ați înțeles de ce am acceptat această Coaliție; eu însă v-am înțeles, de ce ați votat Maia Sandu... Dar, nu înțeleg de ce i-ați acordat votul și-n primul tur, căci era clar că va fi și turul doi! FRICA era mare, frica să nu câștige Dodon din primul tur, înțeleg; dar, dacă e așa, atunci de ce credeți că voi aveți dreptate, iar eu și colegii din PL nu am avut dreptate atunci, în ianuarie, când "patrioții" fărmau ușile ca să între în Parlament și să împiedice votarea Guvernului de către deputații din COALIȚIE. De ce?”, conchide Ghimpu.

Amintim că, după primul tur al alegerilor prezidențiale, socialistul Igor Dodon și candidatul comun, Maia Sandu, se vor întâlni în turul doi. Concluzia rezultă după procesarea de către Comisia Electorală Centrală a 99,33% din numărul total de procese-verbale.

Potrivit datelor prezentate de CEC, Igor Dodon a acumulat 48,26%, Maia Sandu - 38,42%, Dumitru Ciubașenco - 6,01%, Iurie Leancă - 3,11% iar candidatul PL, Mihai Ghimpu - 1,08%.