Igor Dodon: Președintele nu poate schimba vectorul geopolitic
Igor Dodon își construiește mesajele electorale din ce în ce mai ”blânde”. Într-un interviu acordat pentru europalibera.org, prezidențiabilul recunoaște că Președintele nu are pârghii pentru a schimba vectorul geopolitic. Totodată el spune că Republica Moldova va trebui să continuie colaborare cu Uniunea Europeană, cu România și cu Statele Unite. Singurele subiecte pe care liderul PSRM rămâne de poziții neclintite sunt: statalitatea, neutralitatea și religia.
Igor Dodon spune că Preşedintele ţării nu poate să ducă țara în cadrul Uniunii Euroasiatice și nici nu are competenţe pentru a schimba vectorul geopolitic, a suspenda acorduri, sau pentru a denunţa acorduri.
”Da, sunt pentru parteneriat strategic şi relaţii bune cu Federaţia Rusă. De ce? Pentru că avem nevoie de piaţa rusă şi trebuie să rezolvăm problemele migranţilor, care sunt sute de mii în Federaţia Rusă. Însă aceasta nu înseamnă că trebuie să apară o cortină de fier pe Prut. Lucrul acesta nu putem să ni-l permitem, pentru că în Uniunea Europeană, de asemenea, muncesc câteva sute de mii de cetăţeni moldoveni, avem exporturi spre Uniunea Europeană. Parteneriatul trebuie să continue", spune Igor Dodon.
Prezidențiabilul a promis că va fi un președinte și pentru cei care se văd alături de Uniunea Europeană, cât și pentru cei care doresc o relație mai apropiată cu Federația Rusă. ”Și cred că noi vom putea să găsim un echilibru în societate.”
Întrebat de unde mai poate culege voturi pentru turul II, el s-a referit la electoratul altor partide de pe stânga și la consolidarea pentru ieșirea la vot mai masivă în zonele și raioanele unde se votează pentru stânga, cum ar fi nordul țării, cum ar fi sudul, în special Găgăuzia.
Igor Dodon a mai spus că apreciază foarte înalt suportul pe care îl acordă Statele Unite ale Americii Republicii Moldova pe parcursul ultimilor ani.
”De aceea, colaborarea trebuie să continue pe principiile pe care le-am menţionat mai sus, statalitate, neutralitate, parteneriat, de ce nu, dar nu mai mult. Niciun fel de NATO. Suntem prieteni, discutăm, muncim. Sunt gata să am întrevederi cu oficialii din Statele Unite ale Americii, suntem gata să-i primim aici. Eu cred că suntem parteneri şi trebuie să continuăm acest parteneriat", a comentat el.
Pe final, liderul PSRM a lăsat de înețes că nu-l sperie gândul că Maia Sandu ar putea să învingă. ”De ce nu? Dacă se declară că nu este persoana lui Plahotniuc, dacă se declară că nu face parte din actualul clan oligarhic, atunci ea trebuie să facă front comun cu opoziţia de stânga, care are o prezenţă masivă în Parlament, împotriva oligarhiei, să scoatem statul din captivitate”.