Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia marcării pe 8 aprilie a Zilei Internaționale a Romilor. Șefa statului subliniază spiritul iubitor de libertate al romilor și apreciază faptul că tot mai mulți copii din familiile romilor sunt încadrați în școli și grădinițe. Maia Sandu îndeamnă la unitate pentru a reuși în crearea unor condiții mai bune de viață în R.Moldova.

Maia Sandu menționează în mesajul său că romii, stabiliți pe teritoriul R.Moldova de peste jumătate de mileniu, sunt astăzi parte indisolubilă a societății  multiculturale și multietnice a țării. Romii au dat R.Moldova personalități, „efervescența talentelor lor a strălucit pe multe scene ale lumii”.
 
Respectul pentru tradiții, pasiunea arzătoare și nevoia eternă de libertate caracterizează codul genetic romani și sunt trăsături prețioase dacă sunt puse în cadrul corect și valorificate la justa valoare. Ne bucurăm să vedem că a crescut numărul copiilor romi care frecventează grădinițe și școli, că a crescut numărul studenților de etnie romă în universitățile noastre, că avem consilieri locali, directori de agenții și deputați de etnie romă. Acesta este rodul efortului pe care l-a făcut fiecare dintre aceste persoane, depășind cu încredere prejudecăți și bariere”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
 
Președinta menționează în mesajul său că astăzi unitatea, generozitatea și grija unul față de celălalt sunt esențiale, îndemnând cetățenii R.Moldova indiferent de etnie să rămână uniți. Maia Sandu le-a dorit romilor bucurii și împliniri, adresându-le și un mesaj în limba romani.
 
Vă îndemn să rămânem uniți, să ne respectăm unii pe alții și să luptăm împreună pentru o viață mai bună aici, acasă! Sănătate multă, bucurii și împliniri tuturor romilor, mari și mici, în orice colț al țării s-ar afla! Doriptumengă but barşa angle te aen saseste, bahtale. Te arăsas bute barşăndi”, a ai scris Maia Sandu.
 

Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită anual pe 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea. Este și  un moment care atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni.

Potrivit datelor recensământului din 2017, 0,3% din populația R.Moldova s-au declarat romi.