Promo-LEX condamnă eliberarea înainte de termen a fostului angajat al structurilor de forță transnistrene Andrei Samonii, implicat în 2015 în răpirea unui cuplu din satul Vertiujeni, raionul Florești. Într-un comunicat publicat la opt ani de la acele evenimente, asociația consideră că decizia autorităților R. Moldova nu reprezintă o măsură echitabilă, conform principiilor drepturilor omului.

Eliberarea din detenție înainte de termen a unei persoane condamnată pentru răpire, învinuită de aplicarea torturii, în cumul cu neachitarea despăgubirilor dispuse de instanțele de judecată cu titlu de prejudiciu moral în beneficiul părților vătămate, nu reprezintă o măsură echitabilă, conform principiilor drepturilor omului. Asociația Promo-LEX îndeamnă repetat autoritățile constituționale să depună eforturi și diligență maximă pentru a-și executa obligațiile pozitive asumate de a atrage la răspundere persoanele care comit ilegalități indiferent de locul comiterii acestora pe teritoriul R. Moldova” este scris în comunicat.

Amintim că, vineri, 7 aprilie, așa zisul minister de externe de la Tiraspol a anunțat că fostul angajat al structurilor de forță transnistrene Andrei Samonii, implicat în 2015 în răpirea unui cuplu din satul Vertiujeni, raionul Florești, a fost eliberat de autoritățile R. Moldova. 

El a fost condamnat acum trei ani pentru o crimă săvârșită în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015. Atunci, Andrei Samonii, alături de alți ”milițieni” din regiunea transnistreană au răpit din propria locuință un cuplu din s. Vertiujeni r. Florești (teritoriu controlat de autoritățile constituționale). Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la ”comisariatul de miliție din or. Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furtul a doi iepuri.

Pe 5 august 2020, prin sentința Judecătoriei Soroca (sediul Central), Andrei Samonii a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Pe 8 aprilie 2021, Curtea de Apel Bălți a menținut sentința Judecătoriei Soroca, prin care Andrei Samonii a fost condamnat la 15 ani de detenție pentru violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori din raionul Florești.

Deschide și: Fost „milițian” din regiunea transnistreană condamnat definitiv pentru răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești

Tot vineri a fost eliberat cetățeanul moldovean Adrian Glijin, care a fost închis pe 7 octombrie 2020 de structurile de forță de la Tiraspol.

Deschide și: Moldoveanul Adrian Glijin, închis de structurile de forță de la Tiraspol, a fost eliberat din detenție. Reacția BPR