Soarta Partidului „ȘOR” // Argumentele reprezentanților Guvernului privind necesitatea scoaterii formațiunii în afara legii
Curtea Constituțională audiază în procesul de astăzi pledoariile și argumentele finale ale părților. Primii, care și-au prezentat pledoariile au fost reprezentanții Guvernului, care sunt și autorii sesizării. Avocatul Eduard Digore a menționat în adresarea sa mai multe argumente și concluzii potrivit cărora partidul ar trebui să fie scos în afara legii.
„Partidul ȘOR propune o schimbare a valorilor în statul de drept. Anterior, Ilan Șor a anunțat că vrea să acapareze și Procuratura, și Curtea Constituțională, numindu-le „кит” în limba rusă (n.r – traducere balenă). Din acțiunile liderilor partidului, se desprind unele acțiuni clare de răsturnare a ordinii constituționale, prin incitare la ură și violență, prin proteste, în care au fost reținute persoane cu obiecte interzise și confruntări cu poliția”, a declarat avocatul.
Reprezentantul Guvernului a mai spus că liderul formațiunii, Ilan Șor, pe lângă faptul că este condamnat definitiv pentru corupție și estorcare de bani în proporții deosebit de mari, mai este acuzat și de organizarea unui grup criminal, prin care ar fi pus la cale o serie întreagă de nelegiuiri.
„Lui Ilan Șor i s-au alăturat un ex-șef al Serviciului Vamal, un ex-viceministru de Interne, un fost agent al CNA și multe alte persoane, care împreună au format grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. De asemenea, vicepreședintele partidului, Marina Tauber, ar fi acceptat și contribuit la finanțarea ilegală a formațiunii politice, prin acceptarea de bani din partea grupului criminal organizat, prin obținerea de resurse financiare ilegale de peste hotarele țării. Astfel, activiști și membri ai Partidului ȘOR se deplasau peste hotare, de unde transportau bani, sume a câte 8 000 de dolari, iar pentru aceste servicii primeau câte 50 de dolari recompense”, a mai adăugat Eduard Digore.
Un alt fapt incriminat, expus în pledoarie, se referea la protestele plătite de către membrii partidului ȘOR.
„Marina Tauber, în calitate de vicepereședinte al Partidului, a acceptat finanțarea din partea grupului criminal organizat în frunte cu Ilan Șor. De asemenea, a organizat proteste și a plătit participanții cu sume de circa 400 - 500 de lei per persoană. De asemenea, au fost plătiți lunar din bani de proveniență obscură și deputați, președinți de organizații teritoriale, consilieri locali, precum și alții”, a mai adăugat avocatul.
Un alt moment imputat formațiunii ȘOR este faptul că aceasta a creat structuri paralele forțelor de stat, precum: Guvern alternativ, o structură alternativă de forță „Scutul Poporului”, controlat de fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc. Aceste intenții de creare a unor asemenea structuri contravine Constituției, susțin reprezentanții Guvernului.
În context, avocatul Eduard Digore a atras atenția că reprezentanții Partidului ȘOR au încălcat repetat și continuă să încalce legislația, iar acest lucru trebuie oprit.
Contra-argumentele Partidului ȘOR
De cealaltă parte, reprezentanții Partidului ȘOR au respins toate acuzațiile și au spus că avocații Guvernului au manipulat cu probe rupte din context și au acuzat reprezentanții Executivului de faptul că au avut acces la dosarele penale, care se află la Procuratură.
Deputatul formațiunii ȘOR, Denis Ulanov susține că protestele sunt lucruri firești într-o societate democratică și că cei de la guvernare nu au demonstrat că protestele Partidului ȘOR ar fi fost ilegale. De asemenea, el a luat în derâdere faptul că avocatul Guvernului a prezentat un video cu declaratiile lui Ilan Șor în plenul curții și a spus ironic că acestea au fost considerate drept „terrorism”.
„Terorism - deși nimeni de la partid nu a chemat la violențe. Alte argumente sunt acuzații din partea Guvernului asupra celor din partid, care au opinii politice diferite. Pozitia noastră este una pro-moldovenească, deși am fost acuzați de poziție anti UE”, a menționat Denis Ulanov.
Cu obiecții a venit și deputatul formațiunii ȘOR, Marina Tauber. Ea s-a victimizat prin faptul că de aproape un an este deținută în arest la domiciliu, sau în izolator, sau chiar a fost și în penitenciar. Mai mult, parlamentara și-a lăudat partidul și a susținut că formațiunea sa „nu a încălcat vreodată legea și că a activat perfect legal”.
„Eu declar, în calitate de vicepreședinte, că Partidul ȘOR niciodată nu a încălcat legea și toată activitatea noastră a fost în strictă conformitate cu legea. Eu am semnat personal rapoartele financiare și aș vrea ca prin intermediul Curții Constituționale să ne vadă toată lumea, să ne audă toată lumea. Partidul Politic ȘOR nu este vinovat de nimic, noi am activat perfect legal și nu am încălcat legea din niciun punct de vedere”, consideră Marina Tauber.
În același sens, ea a spus că indiferent de decizia Curții Constituționale, Partidul ȘOR va găsi o formulă ca să meargă înainte și să activeze.