Ministerul Mediului, „sub lupa” FMI. Oficialii străini s-au informat despre practicile naționale legate de schimbările climatice
O Misiune de Monitorizare a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Arturo Navarro, economist șef la FMI, a vizitat Ministerul Mediului. Aceștia s-au întâlnit cu secretarul de stat al Ministerului, Grigore Stratulat, dar și mai mulți experți din direcțiile ministerului și din instituții subordinate.
Oficialii FMI s-au informat despre legislația și politicile de mediu, mecanismele de control asupra implementării prevederilor legale și de provocările cu care se confruntă autoritățile moldovenești în finanțarea proiectelor investiționale în domeniul mediului.
Membrii Misiunii de Monitorizare a FMI s-au interesat în special de prevederile legate de schimbările climatice: cum proiectele investiționale sunt evaluate din perspectiva impactului asupra mediului, cum are loc adaptarea la cerințele privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră.
„Planul național de adaptare la schimbările climatice vizează cu precădere șase sectoare: energie, agricultură, managementul apelor, sănătate, transporturi și managementul pădurilor. În toate aceste sectoare statul face investiții publice, pentru a asigura condiții de trai mai bune cetățenilor țării”, a menționat Grigore Stratulat. Oficialul a precizat că Ministerul Mediului a atins un nivel înalt de transpunere a directivelor europene în legislația națională.
O atenție specială a fost acordată managementului apelor. Radu Cazucu, director adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, a menționat că Legea Apelor, regulamentele și metodologia de punere în aplicare, adoptate după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere la UE (în 2014), au îmbunătățit gestionarea resurselor de apă interne și a râurilor Prut și Nistru. Autoritățile moldovenești întreprind măsuri pentru reducerea impactului inundațiilor și sporirea capacităților de irigare.
„Actualmente avem două surse sigure de irigare – râurile Prut și Nistru. Cu regret, râurile interne nu corespund nici cantitativ, nici calitativ, cerințelor de irigare”, a menționat reprezentantul Agenției „Apele Moldovei”.