Centre pentru copii și familii aflate în situații de risc, deschise la Chișinău. Beneficiarii vor avea acces la mai multe programe de suport
Copiii în vârstă de la 7 la 18 ani și familiile acestora care se află în situații de risc, inclusiv refugiați, vor putea primi consiliere psihologică și psiho-socială, vor putea dezvolta abilitățile sociale, emoționale și vor fi ghidați de angajații centrelor de zi pentru copii și familii deschise la Chișinău. Câte două instituții sunt amplasate în fiecare sector al capitalei pentru a oferi un mediu prietenos pentru copil și familie pentru a preveni separarea copilului de familie. Termenul de aflare în acest serviciu este de șase luni, cu posibilitatea de prelungire la necesitate, transmite IPN.
Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că în cadrul instituțiilor copiii și familiile vor avea acces la mai multe programe de suport în vederea incluziunii sociale, incluziunii psiho-sociale, suportului pedagogic, suportului specializat din partea angajaților Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului.
La dezvoltarea acestor centre au stat patru aspecte fundamentale, cum ar fi nevoia de sprijin și protecția copilului, susținerea părinților și a familiilor prin acordarea sprijinului în gestionarea stresului și rezolvarea conflictelor. Următorul rol al centrelor este dezvoltarea abilităților sociale, emoționale ale copiilor. În cadrul instituțiilor vor fi organizate activități de grup, jocuri interactive, de societate, care să încurajeze abilitățile sociale, emoționale ale copiilor în dificultate. Ultimul motiv care a stat la baza înființării acestui serviciu este reducerea inegalităților sociale, pentru că doar în aceste centre familiile și copiii aflați în dificultate vor primi acele servicii de sprijin absolut gratuit.
„Pe parcursul unui an, cel puțin 500 de copii și familii în dificultate pot primi suportul necesar în cadrul acestor 10 centre. Cu siguranță, peste un an noi vom vorbi despre acel impact bun. E mai bine și mai corect să venim cu prevenire decât să intervenim deja în acea situație de criză unde eforturile ar fi mult mai mariˮ, a adăugat Angela Cutasevici.
Șefa Secției protecția copilului din cadrul reprezentanței UNICEF în Republica Moldova, Flore Rossi, a afirmat că în anul 2022 sistemul de protecție a copilului a fost suprasolicitat din cauza impactului războiului și crizei refugiaților. Pentru UNICEF este extrem de importantă colaborarea cu municipalitatea Chișinău pe acest segment. „După evaluarea comună a necesităților, ne-am dat seama că trebuie să creăm astfel de centre orientate către copiii în situații de risc, dar și pentru copiii refugiați ca să-i susținem. Noi, cei de la UNICEF, suntem foarte mândri că am reușit astăzi să sprijinim dezvoltarea acestor 10 centre de zi prin oferirea diferitor tipuri de suport cum este formarea de specialiști în protecția copilului, dezvoltarea de servicii și programe în asistență pentru copii și pentru părințiˮ, a declarat Flore Rossi.
Tatiana Oboroc, șef al Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, a spus că în cadrul serviciilor activează persoane de înaltă calificare, pedagogi, psihologi și asistenți sociali instruiți de UNICEF Moldova pentru a acorda servicii de calitate.
„Aceasta inițiativă într-adevăr a fost una oportună și una utilă, pentru că astfel am reușit să creăm un mediu prietenos pentru copii și familiile acestoraˮ, a precizat șef al Direcției municipale.
„În continuare avem foarte mulți copii care pot adopta un comportament riscant, începând cu consumul de droguri, alcool, tutun la o vârstă destul de fragedă și finalizând cu multe alte aspecte legate de violență, abuzuri etc. Scopul nostru este ca să diminuăm din aceste riscuri și să facem tot posibil ca toți copiii care au nevoie de asistență să aibă această oportunitateˮ, a spus primarul general Ion Ceban.
Pentru deschiderea centrelor au fost alocați peste 7 milioane de lei.