Persoanele care intenționează să-și facă studiile în școli profesionale și centre de excelență ar putea beneficia de instruire finanțată din bugetul de stat. Precum informează Ministerul Educației și Cercetării, în anul academic 2023-2024, pentru admiterea  în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar sunt prevăzute 8267 de locuri bugetare.
 
Dintre acestea, 1330 vor fi repartizate pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământul dual, cu 10% mai mult decât în anul 2022, precizează MEC.
 
Cifrele au fost anunțate după ce Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi planul de admitere pentru anul curent de studii în școli profesionale, colegii și centre de excelență.
 
Conform planului, pentru învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar (colegii și centre de excelență) prevede admiterea a 3.940 de persoane cu finanțare bugetară, dintre care 203 pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământ dual, cu 16 locuri mai mult comparativ cu anul trecut.
 
Precum a specificat ministrul Educației, Anatolie Topală, dezvoltarea învățământului dual are drept obiectiv racordarea ofertei educaționale la cerințele pieței muncii și creșterea gradului de angajare a absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic.
 
„Prin această formă de formare profesională se poate dobândi foarte ușor o meserie, iar elevii beneficiază de salariu și bursă. Pentru anul viitor de studii, numărul de locuri cu finanțare din bugetul de stat pentru învățământul dual secundar a fost majorat cu 10% procente față de anul precedent. Pentru formarea profesională prin învățământ dual în admiterea 2023 s-au angajat 27 de instituții de învățământ profesional tehnic și 127 de unități economice”, a menționat Anatolie Topală.
 
Precum precizează MEC, admiterea în învățământul profesional tehnic va începe la data de 17 iulie.