Guvernul a solicitat cu întârziere sprijinul financiar din partea UE pentru a ajuta agricultorii, a declarat președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, la ieșire din Casa Guvernului, unde a participat la întâlnirea cu premierul Dorin Recean. Discuțiile s-au axat pe rezultatele vizitei la Bruxelles a ministrului agriculturii, Vladimir Bolea. Potrivit lui Slusari, agricultorii au fost informați despre faptul că UE a acceptat solicitarea autorităților de la Chișinău cu privire la oferirea unui sprijin financiar în valoare de 700 milioane de lei pentru producătorii agricoli din R.Moldova. Totodată, spune Slusari, discuțiile au fost aprinse, și asta pentru că premierul Dorin Recean nu ar fi fost de acord să aloce această sumă imediat prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, ca ulterior să o compenseze din banii alocați de UE.

Constatăm o mare întârziere din partea autorităților. Cu întârziere de 10 luni a mers cu calculele noastre, a solicitat suma propusă de noi și varianta propusă de noi, deci ieșim la tot acei 3 mii de lei. Azi am discutat aprins nu problema întârzierilor. Am spus că e nevoie de soluție la moment. Din cauza întârzierilor, agricultorii au intrat in insolvență. Noi am cerut soluție la moment ca CSE sau Guvernul să identifice minim 700 de milioane de lei pentru a aloca acești bani acum. Dacă nu se întâmplă acum acest lucru, Guvernul nu va avea cui aloca, agricultorii nu o să reziste”, a declarat Alexandr Slusari.

Liderul Asociației Forța Fermierilor a declarat că agricultorii vor continua protestele dacă autoritățile nu vor identifica acum acești bani. Pentru mâine, la prima oră,  Slusari a spus că a solicitat o întrevedere de urgență cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.  

Soluția există, nu am văzut dorință. Din păcate această ideea nu a fost acceptată de dl prim-ministru. Am solicitat întâlnire de urgență mâine, la prima ora cu Maia Sandu. Dacă nu vom avea rezultatul scontat, vom continua protestele. Nouă ne trebuie rezultat concret, nu discuții, nu perspectivă de o jumătate de an sau un an. Noi nu putem pleca acasă, fermierii sunt fermi că trebuie să obțină această decizie”, a conchis Slusari.

Agricultorii protestează din 7 iunie, cerând autorităților să le aloce compensații pentru pierderile suportate din cauza secetei dar și a majorării prețurilor la carburanți. O altă revendicare a fermierilor ține de interzicerea importurilor de cereale din Ucraina.

Prim-ministrul Dorina Recean a declarat astăzi că Guvernul a implementat deja soluțiile imediat, fondul de subvenționare fiind majorat până la 1 miliard 600 de milioane de lei.