CNAM: Servicii de asistență medicală urgentă au fost acordate anul trecut în valoare de peste un miliard de lei
Statul a alocat 1 miliard 63 de milioane de lei pentru asistența medicală urgentă în anul trecut anul trecut, menționează într-un comunicat Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Cheltuielile au crescut cu peste 51 de milioane de lei sau cu 5,1% în comparație cu anul precedent, arată sursa citată.
Numărul de solicitări la Serviciul de asistență medicală urgentă prespitalicească a constituit în jur de 804 mii, fiind la nivelul anului 2021. Din totalul solicitărilor preluate, 118 mii (14,6%) au fost recepționate de la persoanele neasigurate.
Totodată, în 2022, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate peste cinci milioane de lei pentru motivarea personalului din cadrul AMUP implicat în acțiunile de prevenire și control al infecției COVID-19.
CNAM precizează că asistența medicală urgentă prespitalicească este setul de servicii medicale acordate pacientului în stare gravă, la locul accidentului sau îmbolnăvirii, în timpul transportării, la necesitate, până la transmiterea lui în instituţia medico-sanitară. Asistența este oferită tuturor persoanelor, inclusiv celor care nu sunt asigurate, pe întreg teritoriul R.Moldova, în regim non-stop.
În caz de urgență, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la la 112.
Serviciile de urgenţă prespitalicească pot fi solicitate la cererea personală sau a persoanei care este în preajmă.
CNAM avertizează că un apel fals sau neîntemeiat răpeşte din timpul operatorilor 112 şi întârzie preluarea cazurilor reale, iar minutele pierdute de un operator pot fi fatale pentru o persoană aflată cu adevărat într-o situaţie disperată, care nu poate fi preluată la timp de ambulanță.