Vor să depășească lipsa de comunicare între instituții. Procurorii au mers la CSM
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au avut o astăzi o ședință comună cu reprezentanții Procuraturii Generale. Discuțiile în cadrul acestei întrevederi au fost determinate de lipsa unei comunicări interinstituționale.
De aceea, scopul ședinței comune a fost identificarea unei colaborări mai eficiente a instituțiilor în vederea depășirii unor probleme sistemice. Au fost analizate motivele amânărilor cauzelor, practica neuniformă în ceea ce privește aplicarea anumitor norme ale legislației penale și corelarea acestor sincope cu mecanismul de atragere la răspundere a magistraților.
Potrivit unui comunicat de presă emis de către reprezentanții CSM, subiectele discutate au vizat aspecte ce țin de componența de infracțiune prevăzută de art. 307 Cod Penal – pronunțarea unei sentințe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii, ce conține aceleași elemente ca și în cazul elementelor abaterii disciplinare.
„Această dualitate contribuie într-o măsură oarecare, la formarea unor percepții false în rândul societății cu privire la nivelul ridicat al lipsei de independență a judecătorilor.
Membrii CSM, precum și Inspectorul-judecător principal au manifestat dorința de a conlucra cu Procuratura Generală, în vederea constituirii unui grup de lucru care va contribui la înaintarea propunerilor de îmbunătățire a cadrului legal și a practicilor defectuoase identificate”, se menționează în comunicat.
La întrevedere au participat membrii CSM: Nina Cernat, Ioana Chironeț, Maria Frunze, Alexandru Postica, Tatiana Ciaglic, inspectorul-judecător principal Diana Ionița – împreună cu Procurorul General interimar Ion Munteanu și adjunctul Procurorului General interimar Aliona Nesterov.