Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, afirmă că agricultorii au fost jigniți de declarațiile unor deputați, inclusiv din partea unora din partidul de guvernare, care spuneau că protestele fermierilor sunt motivate politic și că fermierii se lasă conduși de un om, care nu deține pământ și nu face agricultură.

Trei deputați, ieri l-am auzit și pe al patrulea, au vorbit despre conotația politică a protestelor, inclusiv de la PAS și unul Bogdan Kremlinovici Țîrdea. Ei spuneau că cineva, care nu are niciun ar de pământ, adică eu, a scos în stradă sute de agricultori. Dar nu pe mine m-a afectat chestia asta. Eu demult am imunitate: eu am plecat din politică, nu am de gând să candidez undeva, nu alerg după voturi sau popularitate, eu deja am trecut povestea asta.

Au fost jigniți sute și mii de agricultori, care au fost prezentați cumva ca niște turme de oi. Ei așa au înțeles chestia asta – că ar fi o turmă de oi, care poate fi manipulată de un singur om. Dar la noi cu totul altfel funcționează organizația. Oamenii au reacționat foarte dureros la ceea ce s-a întâmplat”, a afirmat Alexandr Slusari în cadrul emisiunii „Dialog Deschis” cu Tudor Ioniță.  

Slusari mai spune că la întâlnirea cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, oamenii i-au cerut explicații pentru asemenea afirmații venite din partea colegilor lui.

Dl Grosu a fost întrebat dacă aceasta a fost poziția fracțiunii, sau personală a acelor deputați? Dacă ar fi poziția fracțiunii, atunci să răspundă dl Grosu, dar dacă va fi a deputaților, atunci ei să le explice.

Acei agricultori sunt oameni cu demnitate, ei sunt cu totul alți agricultori. Mulți din ei au venit din Diasporă și acești oameni au văzut alt nivel de trai, altă societate. Ei înțeleg ce înseamnă societate civilă, ce înseamnă apărarea drepturilor și unirea eforturilor pentru a obține scopurile. Acest lucru face mai mult rău pentru partidul de guvernare decât oricare alt adeversar, dar aceasta rămâne la sovestea lor”, a conchis Alexandr Slusari.

Menționăm, că fermierii se află în a cincea zi de proteste, timp în care au adus tehnica agricolă în centrul capitalei. Oamenii cer susținere din partea autorităților, pe motiv că seceta și scumpirile în lanț le-au afectat grav activitatea, fapt care le-a creat mari datorii. Din acest motiv ei cer subvenții din partea Guvernului și acuză guvernarea că a tergiversat discuțiile cu partenerii europeni în vederea obținerii unor fonduri europene de subvenționare în agricultură. Fermierii mai spun că în cazul falimentării lor, securitatea alimentară din R. Moldova va fi pusă în pericol, iar acest lucru ar permite marilor companii să preia terenurile agricole din R. Moldova pentru a le exploata în scopuri de export al produselor cerealiere de proastă calitate.