Cu prilejul marcării Zilei Naționale a Portului Popular, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj prin care își exprimă considerațiunea față de valoare inestimabilă a costumului popular. Președinta notează că pe an ce trece, tot mai mulți moldoveni preferă să îmbrace haine naționale, subliniind legătura dintre portul popular și demnitatea umană.
 
 
În ultima duminică a lunii iunie sărbătorim Ziua Națională a Portului Popular. În sate și orașe, femei și bărbați, copii și bătrâni, își pun ii, cămăși cu altiță, catrințe sau bondițe, celebrând tradiția, legătura de sânge și respectul de neam. An de an devin tot mai mulți, costumul nostru popular cunoscând o adevărată renaștere și celebrare. Brodat cu migală, răbdare și dăruire, este menit, încă din vremuri ancestrale, să protejeze de boli și primejdii, să aducăprosperitate, sănătate și viață lungă celui care îl poartă. Fiecare nuanță, fiecare semn țesut sau împuns cu acul este încărcat de simboluri și înțelesuri ascunse, semnificând legătura omului cu universul, bucuria de a trăi, năzuințele, visele și puterea de a trece peste cele rele. Portul nostru popular, prin croiala, proporțiile și culorile sale, oglindește cu adevărat întregul spectru al ADN-ului nostru - demnitatea simplă, dreaptă, care își ocrotește granițele sale fără a jindui pe ale altora, tăria de a apăra ceea ce ni-i drag, nevoia de a împărtăși, cu bucurie, roadele pământului nostru cu cei apropiați, capacitatea de a admira și de a fi recunoscători pentru frumusețea naturii și a tot ce e viu în jur”, a scris Maia sandu pe contul său de Facebook.
 
Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită din anul 2015, în ultima duminică a lunii iunie.
 
Cu prilejul acestei sărbători, Ministerul Culturii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial organizează astăzi un eveniment consacrat Zilei Portului Popular, ediția 2023.