Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță cheltuieli de peste 7,4 miliarde de lei din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, înregistrate în prima jumătate a anului curent. Potrivit CNAM, cea mai mare parte din acest buget, respectiv 99% (șapte miliarde de lei), a fost alocată din fondul de bază pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice curente.

Mai mult de jumătate (3,8 miliarde de lei) din aceste mijloace au fost destinate asistenței medicale spitalicești.

În perioada sus-menționată, au fost efectuate 5100 de operații cardiovasculare, cu 670 mai multe decât în primele șase luni din 2023. Printre alte intervenții importante se numără cele de cataractă – peste 5900, cele de protezare a aparatului locomotor  – mai mult de 3000.

Pentru serviciile prestate de echipele medicilor de familie, CNAM a alocat peste 1,5 miliarde de lei, fiind înregistrate peste 5,7 milioane de vizite la medicul de familie.

În aceeași perioadă, mai mult de 600 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. În acest scop, CNAM a transferat în jur de 558 de milioane de lei, în creștere cu circa 111 milioane față de perioada similară a anului trecut. Cel mai des au fost prescrise preparatele pentru tratamentul maladiilor aparatului circulator și al bolilor endocrine, de nutriție și metabolism, dar și dispozitive medicale: teste și lanțete pentru determinarea glucozei în sânge, ace și seringi pentru insulină, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare.

De asemenea, s-a atestat și o tendință de creștere a numărului de beneficiari de servicii medicale de înaltă performanță, și anume: tomografie computerizată, ecocardiografie, rezonanță magnetică nucleară etc. În acest sens, din fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost transferați peste 146 de milioane de lei pentru circa 300 de mii de investigații de înaltă performanță oferite persoanelor asigurate.

Pentru a spori accesul la serviciile medicale necesare și a oferi persoanelor asigurate posibilitatea de a beneficia mai rapid de tratamente, CNAM a negociat recent cu prestatorii și a procurat suplimentar un volum substanțial de anumite servicii ce vor fi realizate până la finele anului. Este vorba despre 6000 de servicii de înaltă performanță (tomografie computerizată, coronarografie, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie și investigații în cadrul programului pacient oncologic), 800 de operații de cataractă, 70 de intervenții în cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut și 61 de operații de protezare a aparatului locomotor. Pentru serviciile respective, CNAM va transfera suplimentar peste 34 de milioane de lei.

Totodată, pentru 2024 CNAM a încheiat peste 430 de contracte în valoare de circa 14 miliarde de lei cu prestatori publici și privați care oferă în acest an servicii medicale populației în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală.