Autoritățile de la Chișinău au reiterat deschiderea de a participa la o nouă rundă de negocieri în formatul ,,5+2” și pentru un dialog interactiv la lucrările următoarei conferințe bavareze pentru promovarea măsurilor de întărire a încrederii. Poziția a fost exprimată de viceprim-ministrul Oleg Serebrian în cadrul întrevederii cu ambasadorul cu misiuni speciale al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Poloniei, Artur Dmochowski, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare, citat de IPN.

Participanții la discuții au efectuat un schimb de opinii pe un șir de subiecte actuale ce vizează problematica transnistreană și abordările Chișinăului pe marginea acestora. Oleg Serebrian a remarcat faptul că „Republica Moldova mizează și în continuare pe sprijinul Președinției în exercițiu a OSCE în vederea impulsionării proceselor pe dimensiunea transnistreană și a soluționării problemelor curente în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, cu mențiunea că libera circulație, drepturile omului, instituțiile de învățământ și fermierii din raionul Dubăsari sunt teme prioritare pentru Chișinău”, precizează sursa citată.

Oleg Serebrian a reiterat angajamentul ferm al autorităților moldovenești de a atinge o reglementare atotcuprinzătoare, pașnică și sustenabilă a conflictului transnistrean, având la bază respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute de comunitatea internațională.

Ambasadorul Artur Dmochowski a fost însoțit de ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, și șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

Reglementarea transnistreană a fost discutată și în cadrul unei întrevederi între vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, și Artur Dmochowski.

Mihail Popșoi a menționat necesitatea reluării discuțiilor privind distrugerea sau retragerea munițiilor din depozitele de la Cobasna. Oficialul și-a exprimat ferma încredere că pe parcursul anului curent, cu eforturi comune, se va reuși dinamizarea dialogului în cadrul negocierilor politice și avansarea în procesul de reglementare transnistreană. „Printre priorități figurează libertatea circulației, accesul la terenurile agricole, domeniul educației, al telecomunicațiilor și asigurarea respectării drepturilor omului”, a menționat Mihail Popșoi.