Nicolae NEGRU // Doriți să fiți legat în continuare de țeava Gazprom? - Niet!
În timp ce unii politicieni proeuropeni și chiar unioniști continuă să le cultive alegătorilor o atitudine relaxată, indiferentă față de referendumul din 20 octombrie, afirmând că acesta ar fi irelevant, că rezultatele sale nu vor avea vreun impact serios asupra procesului de integrare europeană, că e vorba de o stratagemă electorală, pentru un al doilea mandat al Maiei Sandu, reprezentanții Rusiei, începând cu purtătoarea de cuvânt a MID-ului, văd lucrurile radical diferit, complet altfel, considerând referendumul un moment crucial în destinul Republicii Moldova, îndemnând cetățenii noștri să nu admită reușita sa, dacă nu vor să li se schimbe, fără să fie întrebați, sexul copiilor sau/și să li se interzică a se numi mamă sau tată, ci doar părinte 1 sau părinte 2, - un video cu deputata Marina Tauber tot dând din cap aprobator la aberațiile Mariei Zaharova, în cadrul forumului femeilor din Eurasia, circulă pe rețelele sociale stârnind consternare, dar și amuzament, scrie jurnalistul Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul NAȚIONAL.
O asemenea tactică de adormire a electoratului proeuropean și de mobilizare a celui prorusesc, care îl iubește pe Putin cu toate crimele sale, e la mintea cocoșului, se poate presupune că există o linie obscură de comunicare între primii și ultimii, dar, cu toată „simplitatea” sa, ar putea avea succes, dacă nu le explicăm cetățenilor noștri adevărata miză a plebiscitului, dacă nu încercăm să combatem falsurile și minciunile ce vin dinspre Rusia, dacă nu le explicăm de ce PCRM și alte partide care considerau mai înainte că integrarea europeană este singura cale de dezvoltare a Republicii Moldova și-au schimbat brusc poziția.
În mod paradoxal, observăm o preocupare mai mare pentru reușita referendumului la partenerii occidentali ai Republicii Moldova, decât la unii politicieni hipersuperproeuropeni de la noi, care tot continuă să-l abordeze ca pe o „greșeală” de calcul al PAS, ce nu merită efortul și responsabilitatea tuturor forțelor politice proeuropene.
Despre importanța referendumului au ținut să ne convingă toți liderii europeni care ne-au vizitat în ultima vreme, începând cu cancelarul Germaniei, cu președinții Țărilor Baltice și al României, cu premierul Poloniei și încheind cu reprezentanții celor 65 de delegații străine participante la Platforma pentru Republica Moldova, însăși faptul vizitei lor într-un moment atât de important vorbește de la sine. Despre încercarea Rusiei de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului din 20 octombrie s-a semnalat recent și de la Departamentul de Stat al SUA, prin declarația lui Antony Blinken și anunțul unor noi sancțiuni pentru cei ce conspiră împotriva Republicii Moldova.
Ca o notă culminantă a efortului de trezire a alegătorilor, dar și a politicienilor moldoveni la realitate trebuie privit faptul că despre necesitatea asigurării ireversibilității cursului european al Republicii Moldova s-a discutat ieri, 19 septembrie, la București, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocat de președintele Klaus Iohannis. Situația celui de-al doilea stat românesc a fost abordată în contextul acțiunilor hibride ale Federației Ruse și al războiului de agresiune declanșat de Putin împotriva Ucrainei.
E singura abordare corectă, scopul Rusiei în Republica Moldova nu diferă de cel din Ucraina, doar că ea mai crede că ne poate supune, ca pe belaruși, cu mijloacele războiului hibrid, cu ajutorul agenților săi de diferite culori politice, fără a ne bombarda. Când cineva spune că nu va participa la referendum, pentru că e supărat pe Maia Sandu (sau altcineva), acesta este fie idiot util, fie agent rus, fie și una, și alta.
Iată și opinia poetei Ana Blandiana, care a susținut, ieri, 19 septembrie, o conferință la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești: „Această perioadă este pentru Republica Moldova absolut determinantă și absolut importantă. Nu e posibil, nu trebuie în niciun caz să se petreacă Legenda Meșterului Manole, adică să se dărâme totul, după ce a fost creat, în ultimii ani, un statut european și chiar mondial al Republicii Moldova. Acest lucru trebuie să meargă înainte spre Uniunea Europeană, unde vom fi alături și unde va fi ca și cum ne-am uni”. (Apud Irina Nechit)
Referendumul pentru integrarea europeană este răspunsul nostru la dorința Rusiei de a ne ține legați de centura sa (țeava Gazprom): Niet!