Vizitele la Moscova, problemă de securitate națională? Un grup de preoți militari pleacă în pelerinaj în Rusia. Ce spune Ministerul Apărării
În comunicatul publicat pe 4 septembrie, Mitropolia Moldovei recunoaște că ”pelerinajele” preoților săi în Federația Rusă sunt organizate de Patriarhia Rusă și afirmă că acestea vor continua, în ciuda nemulțumirii enoriașilor, care se întreabă ce caută păstorii lor în țara care a declanșat o invazie criminală în Ucraina. Zis și făcut! Pe 8-9 septembrie, încă un grup de preoți va zbura în Rusia. Cu o mică diferență: dacă fețele bisericești plecate anterior își ”ridicau gradele” pe la berării din Moscova, în cazul celor aproximativ 30 de preoți care vor zbura în zilele ce urmează este vorba despre alte grade, mai concret militare.
Într-adevăr, de această dată, la Moscova pleacă un grup de preoți militari, care se află doar în subordinea Mitropoliei Moldovei. Potrivit surselor din cadrul Mitropoliei Moldovei, grupul va fi condus de episcopul de Ceadîr-Lunga, Nicolae Roșca, colonel, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept.
Din listă, întocmită de protopopul de Criuleni și Dubăsari, Oleg Vieru, fac parte aproximativ 30 de preoți, majoritatea militari, precum protoiereul mitrofor Adrian Toia, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Durlești; arhimandritul Irinarh (numele lumesc Ion Costru), starețul sfintei mănăstiri Țigănești; preotul Dan Grigori; protoiereul Lilian Ciubatîi, blagocinul raionului Briceni; prot. mitr. Igor Cojocari, protopop de Rezina; prot. Dumitru Darmancev, parohul bisericii ”Sf. Irh. Alexie” s. Pohrebea, r. Dubăsari; Victor Ceban, preot-paroh al Bisericii cu hramul în cinstea „Sf. M. Mc. Dimitrie” din or. Anenii Noi; prot. mitr. Gheorghe Gavriliță, șef direcție Armata Națională din cadrul sectorului sinodal Activitate Spirituală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept; prot. mitr. Valeriu Gîțu; prot. mitr. Corneliu Dobrogeanu, vicepreședintele Sectorului Sinodal Activitate Spirituală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept.
L-am contactat pe episcopul Nicolae Roșca, care ar urma să conducă grupul de ”pelerini” pentru a obține o reacție din partea domniei sale, precum și pentru a-l întreba dacă se vor întâlni cu preoții care sfințesc rachetele care omoară copii în Ucraina.
”-Părinte Nicolae, avem așa o informație că dumneavoastră veți conduce un grup...
-Alo, nu se aude!
-Mă auziți acum?
-Da de unde aveți așa informație? Chiar mi-e interesant.
-Avem informația că o să conduceți un grup de preoți militari într-un pelerinaj la Moscova.
-Dar dumneavoastră ce aveți împotriva pelerinajelor?
-Eu doar vă întreb dacă este corectă informația, dacă o să vă duceți.
-Da eu pot să răspund, pot să nu răspund. Nu știu cu cine vorbesc, te-ai prezentat, dar eu pe telefon nu dau nicio informație. Sănătate și Doamne ajută!
-Deci, nu vreți să ne spuneți?”
Contactat de Deschide.MD, Ministerul Apărării a comunicat că preoții militari nu sunt angajați ai instituției, colaborarea cu ei desfășurându-se în cadrul unui acord semnat în 2020 cu Mitropolia Moldovei. Totuși, călătoria acestora în Federația Rusă ar putea duce la interzicerea accesului lor la evenimentele desfășurate de Armata Națională.
”Cu referire la participarea preoților militari în pelerinaje organizate de Federația Rusă, cu presupusă finanțare din surse ostile stabilității social-politice din Republica Moldova, comunicăm faptul că acești prelați nu sunt angajați ai Ministerului Apărării. Colaborarea Armatei Naționale cu preoții militari nu prevede nici o formă de subordonare instituțională și se desfășoară în cadrul unui acord semnat încă în 2020 de conducerea de atunci a Ministerului Apărării cu Mitropolia Moldovei și care prespune oferirea de asistență moral-sprituală pentru unitățile Armatei Naționale. Regretăm și condamnăm eventuala implicare a preoților vizați în activități cu tentă politică. În aceste condiții, Ministerul Apărării își rezervă dreptul de a revedea accesul acestor preoți la evenimentele desfășurate în unitățile Armatei Naționale” se notează în răspunsul Ministerului Apărării.
Potrivit surselor Deschide.MD, peste 120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei au plecat sau ar urma să plece în Rusia în perioada august-septembrie, în cadrul unor ”pelerinaje” organizate de condamnatul fugar Ilan Șor și Patriarhia Rusă. Acolo, fețele bisericești sunt primite regește, servite cu mâncăruri și băuturi scumpe, acceptă cadouri și primesc la întoarcere carduri ”MIR”, pe care li s-a promis că vor primi și câte 1000 de euro pe lună pentru ”întreținerea bisericilor” și salarii.
În încercarea de a mușamaliza scandalul provocat, Mitropolia Moldovei a lansat mai multe declarații contradictorii. Dacă la mijlocul lunii august spunea că nu cunoaște cine plătește pentru aceste ”pelerinaje” și că astfel de călătorii pot fi organizate doar cu înștiințarea Mitropoliei, într-un comunicat publicat miercuri, 4 septembrie, instituția religioasă a recunoscut că în spatele zborurilor în masă la Moscova se află Patriarhia Rusă.
Deschide și: Mitropolia Moldovei minte de îngheață apa sfințită. Cum se încearcă ”spălarea” pelerinajelor preoților săi la Moscova
”În această vară, Patriarhia Rusă a organizat pelerinaje gratuite pentru preoții din Mitropolia Moldovei, oferindu-le oportunitatea de a vizita locurile sfinte din Federația Rusă. Această inițiativă a fost luată cu scopul de a familiariza clerul moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Bisericii Ortodoxe Ruse și a consolida legăturile frățești între aceste două Biserici Ortodoxe. Pelerinajele, susținute financiar de Patriarhia Rusă, nu au avut scopuri electorale sau politice. Ele au fost concepute pentru a sprijini preoții din parohii cu resurse limitate, în special din zonele rurale ale Moldovei” se notează în comunicatul Mitropoliei Moldovei.
Declarațiile se bat cap în cap cu afirmațiile anterioare făcute de purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, pentru Deschide.MD.
Atunci, el declara că nu cunoaște cine finanțează ”pelerinajele” în Rusia și a sugerat că, dacă se va stabili că Patriarhia Moscovei le-a organizat fără a înștiința Mitropolia Moldovei, acest lucru va însemna că Biserica Rusă a încălcat ierarhia stabilită.
”Patriarhia Rusă nu se poate adresa la preoții Mitropoliei Moldovei fără a ne înștiința, trebuie să coordoneze cu Mitropolia Moldovei” a declarat atunci Ioan Moșneguțu.
La fel, Mitropolia Moldovei declara, într-un comunicat publicat pe 21 august, că nu a organizat sau coordonat aceste pelerinaje.
La rândul său, Patriarhia Rusă, care sfințește rachetele cu care este bombardată Ucraina și încurajează soldații ruși să se ducă la moarte pe teritoriu străin, promițându-le că vor ajunge în rai, a subliniat că aceste ”pelerinaje frățești” vor continua și în perioada următoare.