Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru TimesRadio, despre cererea regiunii transnistrene de a i se recunoaște „independența”. Oficialul român a accentuat că aceasta nu e o țară și nimeni nu o recunoaște.

„Vineri am văzut o declarație din partea Transnistriei, care cerea recunoașterea internațională a acestei „țări”. Transnistria nu este o țară, este doar o provincie separatistă, pe care nimeni nu o recunoaște. Cu această ocazie, aș dori să reiterez sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a precizat Aurescu. 

Tot în cadrul interviului, oficialul român și-a eprimat speranța că războiul din Ucraina nu se va extinde și pe teritoriul R. Moldova. Întrebat cât de îngrijorat este de avansarea războiului din Ucraina, în contextul în care au existat rapoarte că aceasta ar putea fi următoarea țară pe care Putin ar alege să o invadeze, iar liderul Belarusului a prezentat o hartă, care părea să sugereze că Putin plănuia să meargă acolo în etapa următoare, Aurescu a răspuns: „Ei bine, de fapt, harta aceea sugera că un atac din Transnistria, care este o provincie separatistă a Republicii Moldova, în Ucraina, s-ar putea întâmpla. După aceea, a fost negat. Sperăm că acest conflict nu se va extinde și în alte țări, acest lucru este foarte important”.

Totodată, oficialul român și-a exprimatul sprijinul pentru R. Moldova, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei. „Dar în ceea ce privește Republica Moldova, aceasta are un număr mare de refugiați, de asemenea. Iar unii dintre acei refugiați care vin în România, traversează, de fapt, Republica Moldova, deci ei intră din Ucraina în Republica Moldova și apoi din Republica Moldova în România. Și aceasta este o țară mică, vorbim de o țară mică, cu capacitate foarte limitată de a face față unui val mare de refugiați. Deci au mare nevoie de sprijinul nostru. Am susținut acest lucru atât în cadrul ministerialei NATO de vineri, dar și în cadrul Consiliului Afaceri Externe, care a avut loc tot vineri, la Bruxelles, și am luat parte la acea întâlnire, și am pledat pentru mai mult sprijin pentru Republica Moldova pentru a face față crizei refugiaților”. 

Aurescu a mai anunțat că împreună cu Alexander Schallenberg a adresat o scrisoare Comisiei și Înaltului Reprezentant Borrell, cerând un pachet consistent de asistență pentru Republica Moldova pentru a face față situației privind refugiații, precum și unei posibile noi crize energetice, și altor provocări care decurg din această criză din punct de vedere economic și așa mai departe. „Este foarte important să sprijinim Republica Moldova”, a accentuat Aurescu.