Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova la Washington și ex-deputat, sugerează că a venit timpul ca R. Moldova să calculeze pagubele suportate ca urmare a ocupației militare ruse a Transnistriei. Politicianul a enumerat un șir de pagube pentru care rușii ar trebui să plătească, precum: menținerea ilegală a trupelor ruse, uciderea cetățenilor R. Moldova în 1992, capturarea industriilor din stânga Nistrului și altele.

„Dar poate a venit timpul sa calculam pagubele suportate de RM ca urmare a “ocupației militare a Transnistriei”, care sa includă toate Daunele materiale și imateriale suportate de RM prin ocuparea militară a regiunii pe care o numim duios “raioanele de est”? Oare de ce cred rușii ca nu le putem impune plata unor reparații militare pentru menținerea ilegală a trupelor militare rusești in mod permanent in ultimii 30 ani, uciderea cetățenilor RM in 1992, capturarea prin acțiuni de tip rider a industriilor profitabile din stânga Nistrului, finantarea unui regim de ocupație care este vinovat de arestarea și maltratarea a sute de cetățeni ai RM (vezi Hotărârile definitive ale CEDO pe zeci de dosare judecate in aceasta jurisdicție). Chiar, oare de ce nu? Costul întrebării, asta-l deranjează pe Lavrov și pe idolatrii săi din lesa serviciilor”, scrie Munteanu pe pagina sa de Facebook. 

Regiunea transnistreană și-a autoproclamat independența după 1990, iar în 1992 a izbucnit un război între armata Rusiei și Guvernul de la Chișinău. La acele evenimente şi-au pierdut viaţa peste 300 de combatanţi. Partea transnistreană susţine că a pierdut peste 800 de ostaşi.

Imediat după război, o nouă formațiune militară sub denumirea de Grup Operațional al Trupelor Ruse (GOTR), urmașul Armatei a 14-a sovietice, a luat naștere în regiune. Pe lângă GOTR, Rusia a păstrat un contingent de „trupe de menținere a păcii”.

Până în ziua de astăzi, armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul din stânga Nistrului, încălcând angajamentele de retragere totală luate de Rusia la conferințele OSCE din 1999 și 2001. Conform Curții Europene a Drepturilor Omului, regimul separatist se află „cel puțin sub influența decisivă a Rusiei” și „supraviețuiește grație sprijinului militar, economic, financiar și politic pe care Rusia i-l furnizează”.

De-a lungul timpului, au apărut în spațiul public informații despre mai multe scheme de spălare bani, de corupție, care treceau prin Transnistria. De exemplu, în 2018 RISE scria despre faptul că, peste 20 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore. Banii au fost scoși de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului. Sursa citată a prezentat schema prin care firma-tampon din regiunea separatistă a devenit peste noapte principalul furnizor de energie electrică, a încasat profituri de milioane și le-a ascuns în paradisuri fiscale.

Rusia a fost condamnată de CEDO de nenumărate ori pentru încălcarea drepturilor omului în transnistria. În context aducem aminte că, la mijlocul lunii februarie 2021, așa-numitul „procuror general” al autoproclamatei „republici transnistrene” a lansat o inițiativă privind sancționarea penală a persoanelor care se vor adresa instanțelor constituționale (ale Republicii Moldova) sau la CEDO cu plângeri sau cereri referitoare la cazurile de abuz sau încălcarea drepturilor omului, săvârșite de către exponenții regimului separatist.

Pe 4 martie 2022, Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depuse de R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană și s-a declarat nemulțumit că nu a fost consultată și partea transnistreană. La moment, independența Transnistriei este recunoscută doar de trei entități efemere, care la rândul lor au recunoaștere foarte redusă: Abhazia, Osetia de Sud și Nagorno-Karabah. Niciun stat membru al ONU nu recunoaște suveranitatea Transnistriei.

Pe 15 martie 2022, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut Transnistria ca fiind teritoriu ocupat de Rusia.