Războiul din Ucraina cauzează multe provocări pentru Republica Moldova, dar poate aduce și oportunități de soluționare a conflictului transnistrean, consideră expertul Alexandru Flenchea, vicepremier pentru reintegrare în perioada 2019-2020. El susține, într-un interviu pentru Radio Chișinău, că autoritățile trebuie să regândească politica de securitate, profitând de oportunitățile care apar acum pe plan internațional.

E un război la scară largă, care a schimbat arhitectura de securitate în Europa, spune expertul în securitate Alexandru Flenchea: „Toți suntem vizați de ceea ce întreprinde Putin în Ucraina, întregul continent. Nici o țară de pe continent nu este acum în siguranță, lucru care a fost realizat și recunoscut public de liderii mondiali, de liderii țărilor europene, de liderii UE, de NATO, care au spus că nu este un conflict local, este un război în Europa, nu mai suntem în siguranță. E un război la scară largă. Războiul a schimbat arhitectura de securitate în Europa. Războiul și acel răspuns consolidat din partea NATO, UE, SUA a creat o realitate și aranjamente noi de securitate în Europa. Realitățile se schimbă cu forța, cu puterea armelor. Sunt dramatice evoluțiile pe care le urmărim și a căror parte suntem și impactul asupra țării noastre poate fi și mai mare. Cine putea să creadă acum o jumătate de an că regula pe continent se va face cu arme, cu bombardamente și cu blocada orașelor întregi cu sute de mii de locuitori”

În opinia fostului vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea, regimul de la Tiraspol nu își dorește să intre în acest război. El consideră că regiunea transnistreană nu are un contingent militar capabil să facă față acțiunilor militare la scara războiului din Ucraina, însă, este o bază importantă de aprovizionare cu muniție și combustibil pentru forțele ruse: „Regiunea transnistreană în sine, ca entitate formată din compania Șerif și fețele cvasioficiale care o reprezintă, nu este un subiect în acest război care să ia decizii, cu atât mai mult care să vrea să se implice în război. Interesele patronilor Șerif sunt foarte simple și clare, continuarea afacerilor pe care le au, de la gazele gratuite de la Gazprom, energia electrică vândută nouă pentru care iau bani adevărați, până la contrabandă, toate acestea sunt incompatibile cu războiul. Contingentul militar rus dislocat în regiune este oarecum, convențional rus, pentru că peste 90% din efectiv sunt oameni de pe loc, născuți acolo, s-a întâmplat să aibă pașaport rusesc și să-și aleagă un serviciu militar în bază de contract în Grupul operativ al armatei ruse. Ei au case au familii, au viața acolo și ultimul lucru pe care și-l doresc e să meargă la război. Mai departe, însă, nu depinde de ei, nu depinde de noi, depinde de un singur om care se află la Kremlin. Capacitate militară și dotarea acelor 1500 de soldați nu este la scara războiului pe care îl vedem în Ucraina. Ca bază de aprovizionare – da. 20 de mii de tone de muniție la Colbasna, aflate în afara controlului internațional, livrări de combustibil pentru trupele ruse – da. Știm că trupele ruse se confruntă cu un deficit de combustibil, probabil că din această cauză a fost aruncat în aer podul feroviar din preajma localității Cuciurgan de la hotar între zona transnistreană și Ucraina”, a explicat Alexandru Flenchea.

Conflictele înghețate nu sunt o soluție, iar R. Moldova trebuie să mobilizeze toate resursele pentru reîntregirea definitivă a teritoriului său, subliniază expertul: „Schimbarea principală care s-a produs e că toată lumea a înțeles foarte bine că un conflict înghețat nu este o soluție bună și sustenabilă. Pe parcursul celor trei decenii de când s-a terminat războiul de pe Nistru, cele din Caucaz, s-a creat o falsă percepție că acele conflictele s-au înghețat, nu se mai împușcă, da - statele sunt divizate, da - există teritorii în afara controlului, în afara constituționalității și a dreptului internațional, dar acestea sunt realitățile, cel puțin există un echilibru oricât de fragil, oamenii nu mor, economiile cumva se dezvoltă, sunt susținute prin programe de dezvoltare, de întărire a încrederii... Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina cred că a convins toată lumea că un conflict înghețat nu este o soluție. Ele oricând pot fi dezghețate și într-un fel care nu are cum să mulțumească pe cineva. Toată lumea a înțeles că o problemă nerezolvată la timp crește, acumulează  mai multe probleme și izbucnește într-o situație de crizăVreau să văd o revizuire a abordării noastre față de Transnistria. Nu mai putem ține rezolvarea problemei transnistrene pe pauză. E o provocare constantă și e o amenințare constantă la adresa securității noastre naționale și e o problemă pentru care plătim, inclusiv în bani, zi de zi, timp de trei decenii, și rezolvarea ei nu mai poate fi amânată. Trebuie să mobilizăm toate resursele noastre, administrative, intelectuale, tot ce avem și să aducem acest proces la sfârșitul logic, adică reintegrarea țării”, a comentat Alexandru Flenchea.

El consideră că R. Moldova trebuie să  profite de oportunitățile care apar acum pe plan internațional pentru a-și asigura securitatea: „Formatul 5+2 are un viitor foarte incert, pentru că doi din trei cei trei mediatori din acest format sunt în stare de război – un stat fiind agresor, celălalt victimă. Aceasta și alte întrebări relaționate ne fac să regândim de la zero paradigma de securitate a R. Moldova, să revizuim abordările față de mecanismele de rezolvare a conflictului transnistrean, să regândim neutralitatea noastră, ce facem cu ea. Acum toți s-au convins că neutralitatea constituțională, neutralitatea permanentă nu neapărat ne poate proteja… Noi deja suntem într-o altă lume decât acum patru săptămâni. Războiul acesta a schimbat totul pe continent. E o criză care ne oferă și oportunități, pentru că s-a creat o arhitectură nouă, care nu a căpătat  încă o formă. Acum avem oportunitatea să facem parte din noile aranjamente care să ne asigure securitatea și aici opțiuni sunt mult mai multe decât cele două clișee - fie neutralitatea, fie NATO, acum ele sunt mult mai multe. Trebuie să fim conectați prin intermediul partenerilor la acele negocieri care au loc în ultimele săptămâni între marii jucători”, a subliniat Alexandru Flenchea.