Analiști militari americani: Rusia organizează atacuri în Transnistria pentru a destabiliza R. Moldova și a crea un nou front în Ucraina
Rusia organizează atacuri sub steag fals în regiunea transnistreană pentru a crea condiții pentru noi acțiuni pe acest front, dar și pentru a destabiliza R. Moldova. La această concluzie au ajuns analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA, care a publicat o evaluare a operațiunilor militare întreprinse de Moscova în cadrul invaziei din Ucraina.
Potrivit experților, cele două batalioane pe care Rusia le-a menținut în mod ilegal în regiunea transnistreană de la sfârșitul Războiului Rece nu sunt probabil suficiente pentru a organiza singure un atac credibil asupra Odesei și nici nu este probabil ca rușii să fie capabili să le întărească suficient pentru a le permite să facă acest lucru.
Trupele ruse din regiunea transnistreană ar putea însă sprijini atacuri mai limitate la nord-vest de Odesa, eventual provocând panică și creând efecte psihologice care să avantajeze operațiunile rusești din sudul Ucrainei, consideră analiștii americani.
Un alt scop al Rusiei ar fi și să încerce să destabilizeze chiar R. Moldova.
”Comentariile șefului Republicii Populare Donețk și ale unor oficiali ruși cresc posibilitatea ca Putin să recunoască autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană așa cum a recunoscut Republicile Populare Donețk și Lugansk. Tiraspolul ar putea ulterior cere protecție suplimentară din partea Rusiei, iar Putin ar putea încerca să trimită trupe suplimentare în Transnistria” au conchis analiștii americani.
Se pregătește Rusia să ”recunoască” mai multe ”republici populare” de Ziua Victoriei?
Orice astfel de activități ar crește foarte mult tensiunile și temerile în R. Moldova și în România, punând presiune suplimentară asupra NATO, oferindu-i eventual lui Putin o ”victorie” ieftină și distragând atenția de la lupta pe care Rusia o desfășoară în estul Ucrainei.
Semnalele continue că forțele rusești intenționează să organizeze referendumuri pentru a stabili ”republici populare” în zonele ocupate din sudul Ucrainei ridică posibilitatea ca Putin să vrea să dezvăluie o serie de noi ”republici populare” ”independente” ca parte a unei sărbători de Ziua Victoriei.
Spectrul de prognoză este larg și nu există încă o bază solidă pentru a evalua o cale ca fiind mult mai probabilă decât alta. Dar atacurile sub steag fals și reacțiile Rusiei și ale reprezentanților ruși la acestea sunt alarmante și este de datoria NATO și a Occidentului să ia în considerare cele mai periculoase căi de acțiune și să se pregătească pentru a le face față.
Forțele ruse au adoptat un tipar mai solid de desfășurare operațională în estul Ucrainei
Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA consideră că armata rusă s-a regrupat și are o prestație mai bună pe frontul de est decât în faza anterioară a invaziei din Ucraina. Trupele ruse se deplasează pe mai multe axe aproximativ paralele la distanță de sprijin unele de altele, ceea ce le oferă posibilitatea să aducă mai multă putere de luptă decât în tiparul lor anterior de acțiune.
Trupele ruse de pe această linie fac progrese mai bune decât orice alte progrese rusești în această fază a războiului. Ele avansează de la Izium la sud-vest către Barvinkova și la sud-est către Sloveansk. Totuși, progresele armatei ruse chiar și în această zonă se desfășoară mai degrabă metodic decât rapid și nu este clar cât de departe vor putea avansa sau dacă vor putea încercui forțele ucrainene în număr mare.
Trupele ruse continuă atacurile în Mariupol, în ciuda afirmațiilor lui Putin
Trupele rusești continuă să atace Mariupolul, inclusiv uzina Azovstal, în ciuda afirmațiilor președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit cărora nu mai există lupte în oraș.
Este probabil ca forțele ucrainene să dețină în continuare poziții importante dincolo de uzina propriu-zisă, iar forțele rusești continuă să lupte în afara uzinei, să o bombardeze și să atace poziții din apropierea sa.
Ordinul lui Putin de a nu-i scoate pe apărătorii ucraineni din tunelurile și catacombele instalației nu a împiedicat, în mod evident, continuarea eforturilor de a securiza cel puțin întregul perimetru al uzinei și probabil și importanta autostradă M14 care o străbate spre nord și nord-vest.