Washington Post despre problema transnistreană: Este oare posibil ca acest conflict înghețat să revină în faza activă?
Problema transnistreană a revenit în atenția presei internaționale după ce Rusia a invadat Ucraina. Publicația Washington Post a dedicat un articol regiunii separatiste, în care a scris despre provocările din ultima săptămână.
Potrivit Washington Post, un general rus a sugerat luna trecută că un scop al invaziei ar putea fi capturarea teritoriului de-a lungul sudului Ucrainei, creând un coridor terestru către Transnistria. Tensiunile au fost aprinse din nou în ultimele zile, după exploziile despre care așa zisele autorități transnistrene au declarat că au lovit un centru radio și sediul serviciului de securitate de la Tiraspol. Miercuri, au apărut alte informații privind tragererea unor focuri de armă în apropiere de depozitul de la Cobasna.
Nu este clar cine stă în spatele acestor atacuri, oficialii ruși respingând rapid sugestiile ucrainene despre implicarea lor și viceversa. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Statele Unite examinează situația, dar ”nu sunt cu adevărat siguri despre ce este vorba”.
Există mai multe scenarii posibile, după cum a subliniat antreprenorul și analistul local David Smith în buletinul său informativ Moldova Matters: Rusia își atacă propriile trupe, Ucraina este în spatele atacurilor sau, alternativ, că transnistrenii se luptă între ei. Niciunul dintre aceste scenarii nu pare deosebit de logic și, după cum notează Smith, ele nu se exclud.
Ideea că Rusia ar vrea să deschidă un alt front în Ucraina pare plauzibilă, dar este și greu de înțeles, având în vedere eșecurile armatei sale. Vorbind pentru Moscow Times, experții militari au ridiculizat potențiala strategie a Moscovei.
”Șansele ca transnistrenii să atace și să ajungă până la Odesa sunt foarte mici” a explicat Sam Cranny-Evans, analist militar la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra. ”Probabil că toți ar muri dacă ar încerca.”
Temerile anterioare că trupele controlate de Moscova staționate în Transnistria – aproximativ 1500 de trupe numite oficial ”de menținere a păcii” – ar putea intra în Ucraina dinspre vest nu au reușit până acum să se manifeste.
Există un alt detaliu neobișnuit: autoritățile ucrainene au raportat săptămâna aceasta atacuri rusești asupra unui pod feroviar din Odesa, stârnind îngrijorarea că Moscova încearcă să separe Ucraina de centrul comercial Izmail, care este folosit pentru transportul cerealelor și a altor mărfuri către Europa continentală. Coincidență sau ba, există alte două rute feroviare, însă ambele trec prin R. Moldova. Una dintre ele trece prin regiunea transnistreană înainte de a ajunge la Izmail și a fost aruncat în aer în martie.
Oficialii ruși au sugerat, previzibil, că Ucraina este cea care ațâță spiritele. Presa de la Moscova a remarcat că atacurile din Transnistria au avut loc imediat după ce secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au vizitat Kievul.
Dar există și alte semne că R. Moldova privește la Occident ca la potențialul său salvator. ”Agresiunea militară rusă în Ucraina face ca fiecare persoană din Europa să se simtă mai puțin în siguranță și are un impact negativ asupra fiecărei persoane din Europa”, a declarat ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, în timpul unei vizite recente la Washington.
Potrivit Washington Post, anexarea ilegală a Crimeei de Rusia în 2014 a problema transnistreană. Deși politicienii de la Tiraspol au cerut în mod deschis Rusiei să anexeze și regiunea separatistă, Moscova a fost reticentă să o facă până acum.
Jurnaliștii americani conchid prin a se întreba dacă este posibil ca și acest conflict înghețat să se întoarcă în faza activă. Pare ilogic, dar, după cum a spus un locuitor al Chișinăului pentru The Post cu săptămâni în urmă: ”Nu știi niciodată ce este în mintea unui nebun”.