Președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, solicită ca autoritățile de la Chișinău să intervină de urgență pentru a crea condiții egale pentru agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit lui, în timp ce companiile din regiunea transnistreană nu achită taxe în bugetul de stat, au gaz gratuit și energie electrică ieftină, antreprenorii de pe malul drept activează în condiții tot mai dure. Ba mai mult, autoritățile au introdus impozitul de 12% la predarea deșeurilor de metale, dar și limita de 10 mii de lei în numerar la achiziția metalelor, prevederi care trebuie anulate, crede președintele Asociației Patronale a Metalelor.

Într-un briefing de presă la IPN, Valentin Eșanu a declarat că Grupul lui Plahotniuc (Vlad Plahotniuc, ex-liderul PDM, n.r.) lobează în continuare legi care vor afecta economia națională și vor legaliza contrabanda. Potrivit lui, Regulamentul privind stabilirea criteriilor de încetare a statutului de deșeu pentru deșeurile de cupru, fier și oțel, aluminiu, cioburile de sticlă și compost urma să se discute în ședința din 22 iunie a Guvernului, dar „în mod misterios a dispărut de pe pagina Guvernului” și este clar din ce cauză. Acest document urma să prevadă măsurile de protecție a mediului și a sănătății umane prin prevenirea sau reducerea efectelor negative care pot fi cauzate de transferul de deșeuri. La fel, documentul urma să stabilească procedurile și regulile de control pentru transferul de deșeuri în funcție de mai multe criterii.

„Noțiunea de „deșeu” pe care autoritățile competente ale statului, și anume Ministerul Mediului, intenționează să o modifice în noțiunea de „materie primă” va exclude orice regim de control și va favoriza contrabanda pe banda rulantă a importului/exportului de deșeuri metale. Cine va avea de câștigat? În Moldova altă uzină de prelucrare, tratare a deșeurilor de metale decât Uzina metalurgică de la Rîbnița nu există. Apare întrebarea firească: Cine sunt beneficiarii? Nu cumva băieții șmecheri ai regimului Plahotniuc, care ani întregi au beneficiat de miliarde de lei urmare a acestei scheme și care se pare că au intrat în cârdășie cu unii din actuala guvernare”, afirmă Valentin Eșanu.

Totodată, Eșanu a declarat că, prin acordarea autorizațiilor de mediu pentru gestionarea deșeurilor de Uzina Metalurgică din Râbnița, statul va pierde total controlul asupra acesteia.

„Reiese că MMZ la capitolul poluarea mediului și lipsei evaluării impactului asupra mediului nu va avea nevoie de vreo permisiune a autorităților de la Chișinău pentru importul materiei prime, de facto deșeuri de metale. În prezent MMZ cade sub sancțiunile de export de metale impuse în 2014 de către Ucraina ca urmare a anexării Crimeii. Însă, modificând cuvântul „deșeu” în „materie primă” va fi posibilă reluarea importului în regiunea transnistreană a deșeurilor către orice agent economic. Cui îi este convenabilă această șmecherie și cine sunt adevărații beneficiari ai acestei scheme?”, se întreabă Valentin Eșanu.

Președintele Asociației Patronale a Metalelor a criticat mai multe prevederi legale care sunt în defavoarea agenților economici care activează onest și achită taxe în bugetul de stat. Aceasta se întâmplă în timp ce alți agenți economici nu au de achitat aceste taxe sau comit evaziuni fiscale. Potrivit lui, companiile de pe piața metalelor care nu achită taxa de 12% la stat, de fapt fură dublu – o dată de la cetățean, prin reținerea taxei de 12% de la persoana fizică, și a doua oară atunci când impozitul nu este achitat la bugetul de stat.

Accentuez că în regiunea transnistreană nu sunt reținute la predarea deșeurilor 12% din suma de bani și nu există limite la sumele de zece mii de lei ca acestea să fie achitate prin transfer pe card. Astfel, nu sunt tratate egal persoanele de pe ambele maluri ale Nistrului și sunt favorizate companiile transnistrene”, notează Valentin Eșanu.

În acest context, el solicită Guvernului să anuleze legea priind impozitarea cu 12% la predarea deșeurilor de metale, dar și plafonul de 10 mii de lei pentru tranzacțiile în numerar. De asemenea, solicită anularea impozitului pe venit al întreprinderii și includerea unui impozit unic de 3% din costul valorii mărfii vândute la reciclator sau la efectuarea operațiunii de export.

Liderul Asociației mai solicită de la autorități să fie inclusă taxa TVA de 20% la achiziționarea deșeurilor de metale de pe teritoriul R. Moldova și la importul deșeurilor. Valentin Eșanu a mai spus că este gata să participe în cadrul unui grup de lucru din care să facă parte și reprezentanții Guvernului și ai Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, pentru a formula soluții pentru ajutarea legislației astfel încât să fie prevenită spălarea banilor, evaziunea fiscală, etc.