VIDEO // Krasnoselski, interviu pentru televiziunea de stat rusă: Transnistria nu va ataca pe nimeni, însă este pregătită să se apere
Separatiștii pro-ruși de la Tiraspol sunt pregătiți de război, însă nu crede că R. Moldova ar recurge la atacuri. Declarația a fost făcută de așa-zisul președinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, în cadrul postului rus de televiziune Rossia, controlat de Kremlin.
Liderul de la Tiraspol a menționat că regiunea separatistă este percepută drept potențial pericol pentru Ucraina, iar anumite surse amplifică informațiile despre factorii de risc.
”Transnistria este văzută drept zonă de influență rusă, aici se află pacificatori ruși, depozitele de la Cobasna. Toți acești factori sunt analizați prin prisma posibilei agresiuni împotriva vecinilor. Cred că în anturajul lui Zelenski se află anumite forțe care îl informează precum că un atac din partea Transnistriei ar fi posibil, la care Zelenski a răspuns că Ucraina va răspunde cu o lovitură distrugătoare. Așa că nouă totul ne este clar, dacă Transnistria va lovi, va deveni imediat o țintă a Ucrainei. Noi asta înțelegem prea bine și poporul nostru nu-și dorește acest lucru” a declarat Krasnoselski.
Tiraspolul afirmă că este imposibil să pregătească forțe militare pentru un eventual atac asupra țării vecine și nu vede mișcări din partea Chișinăului, care să ducă la escaladarea conflictului transnistrean.
”R. Moldova întotdeauna se pregătea și lua în considerarea posibile scenarii privind rezolvarea pe cale militară a problemei transnistrene. Din câte noi știm, la Chișinău sunt niște capuri fierbinți, sunt anumite planuri. La ziua de azi, nu văd ca oficialii moldoveni să-și dorească să invadeze Transnistria și să escaladeze conflictul. Totuși, suntem pregătiți să respingem agresiunea oricărui inamic în cazul unei amenințări militare. Dar este de dorit să excludem această fază și să rezolvăm toate problemele de la masa de negocieri” a declarat Krasnoselski.
El a mai explicat că în Transnistria locuiesc mulți moldoveni și ucraineni, care nu vor vrea să lupte împotriva rudelor și conaționalilor.
”Poporul transnistrean este multinațional, însă sunt trei mari grupuri de cetățeni: ruși, moldoveni și ucraineni. Din cauza acestei componente multinaționale, legate prin relații de rudenie și cu Ucraina, și cu R. Moldova, Transnistria nu poate fi un stat agresor. Acest popor multinațional nu va începe o invazie și nu-și va ataca rudele, care locuiesc fie în R. Moldova, fie în Ucraina. Dar sunt sigur sută la sută că se vor apăra” a conchis Krasnoselski.
Cât despre eventuale acțiuni militare ale Rusiei de pe teritoriul din stânga Nistrului, el afirmă că pacificatorii nu se vor discredita, iar Moscova nu își va păta astfel reputația. Conform lui, asemenea informații ar fi doar provocări.
În ultimele luni s-au produs mai multe provocări în regiunea separatistă, printre care un presupus atac asupra clădirii așa zisului Minister al Securității al Transnistriei, explozii la stația de radio de la Maiak sau de la aerodromul militar de lângă Tiraspol.
Ulterior, așa zisul președinte al regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, a declarat că au fost găsite indicii precum că atacurile ar fi fost organizate de persoane din cadrul serviciilor de securitate ale R. Moldova și Ucrainei.
În replică, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a avertizat că, în cazul în care Transnistria va ataca Ucraina, armata sa va da o lovitură puternică și rapidă.