Transnistria este îngrijorată de așa zisa militarizare prin care ar trece R. Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de așa zisul ministru de Externe al regiunii separatiste pentru presa din stânga Nistrului.

Am vorbit despre asta la toate nivelurile. Pentru că în condițiile instabilității regionale, globale, în condițiile unui conflict nerezolvat, înarmarea Moldovei înseamnă fie provocarea unui alt conflict, fie provocarea de tensiuni. Cea mai rapidă modalitate de a rezolva această problemă este așezarea la masa negocierilor, nu achiziția echipamentului militar”, a declarat Ignatiev.

Acesta a amintit că așa zisele autorități de la Tiraspol au chemat partea moldovenească să se abțină de la orice acțiuni care ar putea duce la o escaladare a tensiunii în Zona de Securitate a conflictului de pe Nistru.

Poziția noastră este neschimbată. Suntem pentru pace, securitate și stabilitate. Suntem împotriva oricăror amenințări, șantaj sau elemente de presiune asupra Pridnestroviei” a spus diplomatul.

Consiliul European a adoptat pe 30 iunie o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale R. Moldova.

Autoritățile de la Chișinău au declarat atunci că banii vor fi folosiți pentru a întări capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipamente menționate, nicidecum pentru a cumpăra armament letal, cum acuză Tiraspolul și Moscova.