În timp ce așa zisele autorități de la Tiraspol ațâță spiritele și acuză Chișinăul că blochează importurile în regiunea separatistă, Guvernul R. Moldova prezintă statistici concrete care demonstrează că această retorică este minciunoasă.

Astfel, Biroul Politici de Reintegrare prezintă cifre demonstrative care relevă cota procentuală cantitativă a importurilor de bunuri în regiune pe semestrul I 2022, raportat la totalul importurilor pe întreg teritoriul R. Moldova:

- 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate;

- 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate;

- 10,40% din total de benzină ș.a.

Totodată, Biroul Politici de Reintegrare evidențiază:

Coraportul unor cifre de bunuri importate cu numărul locuitorilor cu domiciliu permanent în raioanele de est ale țării evidențiază o diferență la unele categorii de mărfuri de 2-3 ori mai mare comparativ cu malul drept al Nistrului ceea ce denotă că acele bunuri nu sunt consumate exclusiv în regiune ci pătrund și pe alte piețe de consum”.

Mai mult, în 2022 se observă o creștere a cererii de bunuri achiziționate de pe malul drept al Nistrului, iar companiile din regiune ce desfășoară operațiuni comercial-economice externe conform rigorilor legislației naționale în vigoare continuă să beneficieze de un șir de facilități fiscal-vamale.

Tiraspolul afirmă că oficialii de la Chișinău ar fi blocat producerea la Uzina Metalurgică de la Râbnița și că nu permit importul de medicamente, ouă, carne sau salam.

Aceeaşi retorică este susţinută şi de Moscova. Duma de Stat a Rusiei a acuzat Kievul şi Chişinăul că vor să distrugă economic regiunea transnistreană.

Anterior, Biroul politici de reintegrare a specificat că ”agenții economici din regiune transnistreană efectuează nestingherit operațiuni comercial-economice cu malul drept și peste hotarele țării”, iar autoritățile de la Chișinău ”se angajează exclusiv în abordarea unei reglementări pașnice și politice” a conflictului.