Așa zisul procuror-șef din regiunea transnistreană, Anatoli Gurețki, este cercetat penal de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), scrie portalul Zona de Securitate. Gurețki este învinuit pe două articole: Privaţiunea ilegală de libertate și Uzurparea de calităţi oficiale.

PCCOCS notează că Gurețki a fost citat la procuratură, însă nu s-a prezentat. Chemarea lui a coincis cu inițierea de către acesta a unei ”legi” ce pedepsește cu închisoarea persoanele care se adresează la instanțele naționale sau internaționale cu privire la abuzurile comise în regiunea separatistă. 

Anatol Gurețki a fost citat la organul procuraturii în perioada anului 2022, existând o bănuială rezonabilă de comitere a acestuia a infracțiunii prevăzute de art. 42, 166 alin. 1 (privaţiune ilegală de libertate a unei persoane, dacă acţiunea nu este legată cu răpirea acesteia, se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore sau cu închisoare de pînă la 2 ani.) si 351 alin. (2) din Codul Penal, (se referă la Uzurparea de calităţi oficiale acţiune săvârşită de două sau mai multe persoane se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1050 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 4 ani)” a declarat procurorul Corneliu Popescu pentru Zona de Securitate.

 

Gurețki ar fi cercetat penal în cazul lui Ghenadie Ciorba, care în 2020 a fost reținut ilegal pentru pretinse fapte de extremism de structurile de forță ale regimului de la Tiraspol și s-a aflat în detenție ilegală mai mult de un an. Acesta a fost chiar condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare, însă, din fericire, a fost eliberat pe 10 august 2021 sub presiunea opiniei publice. După eliberare, Ciorba a început să își caute dreptate și l-a învinuit la modul direct pe pretinsul procuror general, dosarul lui fiind unul din puținele din regiune care a ajuns la PCCOCS, nu la procuratura din Bender/Tighina.

Anatol Gurețki a îndeplinit funcția de ministru al Justiției al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene (2005-2006), tot în 2006 la propunerea primului președinte RMN, Igor Smirnov, devine procuror general al regiunii separatiste. Funcție ocupată până în 10 octombrie 2012. În aprilie 2012, acesta și-a depus demisia, dar deputații ”Consiliului Suprem al RMN” nu au acceptat-o. Din 10 octombrie 2012 s-a pensionat, însă în 2016 revine din nou în fruntea procuraturii ilegale din regiune.

Acesta se face vinovat de cel puțin 3 decizii la CEDO, fiind catalogat de Curte responsabil de încălcarea drepturilor oamenilor din regiune.

Gurețki este cunoscut pentru opiniile sale separatiste, regăsindu-se printre autorii cărții ”Totul se poate repeta din nou”, scrisă în 2003, unde este promovată ura față de R. Moldova și sunt aduse insulte la adresa autorităților de pe malul drept al Nistrului.

Cele mai răsunătoare dosare în care figurează acesta este procesul împotriva fostului președinte RMN, Evgheni Șevciuk, Gurețki a fost cel care a solcitat ridicarea ”imunității de deputat a acestuia.” Totodată, se face vinovat de închiderea ilegală și a lui Oleg Horjan, președintele Partidului Comunist din regiune, care încă se află în detenție, dar și multe alte dosare de încălcare a drepturilor omului.