Chișinăul propune Tiraspolului un nou mecanism de intervenție în cazurile de încălcare a drepturilor omului
Autoritățile de la Chișinău au propus celor de la Tiraspol un nou mecanism, prin care să se intervină în cazurile individuale de încălcare a drepturilor omului. Aceste propuneri au fost oferite în cadrul unei întruniri a grupurilor de lucru pentru drepturile omului. Reprezentanții celor două părți s-au întrunit ieri, la sediul din Bender al Misiunii OSCE în Moldova, delegația Chișinăului fiind condusă de către secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu.
Mai exact, în noul mecanism se propune implicarea societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului, apărătorii drepturilor omului, juriști, exponenți ai mediului academic, dar și organizații internaționale interesate. Ar putea fi atras suportul partenerilor externi pentru crearea unor oficii permanente pe ambele maluri ale Nistrului, unde cetățenii ar avea posibilitatea să se informeze cu privire la drepturile lor, să beneficieze de servicii juridice și de alt sprijin în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate prin instrumente internaționale.
„În contextul ședinței experților sectoriali în domeniul drepturilor omului, secretara de stat a Ministerului Justiției a vizitat penitenciarele nr.8 și nr.12, pentru a vedea care este situația reală. Nadejda Burciu a discutat cu directorii și angajații penitenciarelor despre provocările cu care se confruntă, dar și despre necesitățile pe care le au pentru a-și desfășura activitatea efficient”, se menționează într-un comunicat de presă emis de reprezentanții Ministerului Justiției.
În cadrul ședinței, autoritățile de la Chișinău au reiterat preocuparea privind asigurarea condițiilor adecvate de funcționare a penitenciarelor nr.8 și nr.12 din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, care sunt amplasate în Bender. S-a menționat despre dificultățile care persistă în continuare pe segmentul liberei circulații a funcționarilor publici cu statut special din cadrul penitenciarelor, în furnizarea de produse alimentare, medicamente, carburanți și alte bunuri de strictă necesitate, în aprovizionarea neîntreruptă cu resurse energetice și de comunicații etc.
De asemenea, experții din partea Chișinăului au atenționat și asupra problemelor legate de îngrădirea de către Tiraspol a libertății de circulație a cetățenilor spre regiunea transnistreană, în special în privința jurnaliștilor și promotorilor drepturilor omului, au cerut accesul companiilor media din dreapta Nistrului pe malul stâng, pentru a asigura dreptul la informare al locuitorilor.
Precizăm că această ședință are loc după o pauză de aproape 2 ani. Ultima ședință comună a grupurilor de lucru pentru drepturile omului a avut loc la 22 noiembrie 2021.