Așa zisele autorități transnistrene au început lucrări tehnice la hotarul administrativ între localitățile Tighina (Bender) și Varnița, cu scopul de a limita și mai mult libera circulație în zona de securitate. Declarația a fost făcută de Promo-LEX într-un comunicat.

Asociația Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că numeroasele și gravele probleme din Zona de Securitate au rămas nerezolvate, fiind amânate sau uitate sub pretextul și datorită lipsei unei viziuni clare privind problema transnistreană. Cu regret, constatăm faptul că de cele mai multe ori cazurile grave, problemele și incidentele din regiunea transnistreană și mai ales cele din zona de securitate, sesizate de victimele abuzurilor, autoritățile publice locale, jurnaliști sau reprezentanții societății civile rămân fără atenția necesară, nu se rezolvă și se repetă sau revin de fiecare dată când administrația ilegală de la Tiraspol are un interes anume” a notat asociația.

Potrivit comunicatului, în perioada pandemică, au fost instalate numeroase obstacole și noi posturi, care au condus la încălcarea drepturilor omului și a liberei circulații. Ulterior, o parte semnificativă a acestor obstacole au fost eliminate, însă unele dintre acestea au rămas. Este și cazul unor artere de circulație din zona Varnița-Tighina, strada Mațnev spre exemplu, care a rămas închisă pentru circulația rutieră, fiind blocată cu blocuri de beton. Jurnaliștii de la Zona de Securitate, Reprezentanța Varnița a OAP precum și localnici din zonă, au sesizat problema demarării unor lucrări de construcție a unui gard în regiunea străzii Mațnev, care s-ar afla la hotarul administrativ dintre s.Varnița și mun.Tighina (Bender).

Din investigațiile noastre, reiese că organele de drept au pornit material pe faptul demarării lucrărilor ilegale de construcție în zona străzii Mațnev, iar autoritățile publice locale din Varnița au declarat că problema este una mult mai complexă deoarece Varnița, este practic unica sau una din puținele localități din Moldova, care încă nu are definitivat hotarul administrativ al localității, deoarece administrația municipală din Tighina (Bender) este controlată de regimul de la Tiraspol, iar localitatea Varnița, în viziunea acestora este o suburbie a municipiului Tighina” scrie Promo-LEX.

Experiențele anterioare a instalării unor garduri, obstacole sau posturi suplimentare, demonstrează că administrația ilegală din Tiraspol ignoră cu desăvârșire chiar și angajamentele asumate în cadrul formatului de discuții, inclusiv în cadrul Comisiei Unificate de Control, spre exemplu blocajele din Doroțcaia, Pohrebea, etc.

Potrivit Promo-LEX, problema liberei circulații în acest perimetru este una extrem de complexă și necesită acțiuni imediate de cercetare sub toate aspectele a situației create, pentru a opri lucrările de construcție a gardului și de a preveni noi cazuri de încălcare gravă a regimului din Zona de Securitate cu regim sporit (mun Tighina).

Asociația amintește că, potrivit art. 14 din presupusa constituție locală a regimului ilegal de la Tiraspol (”constituția rmn”), localitatea Varnița, precum și o serie de alte localități rămase sub jurisdicția autorităților constituționale, ar fi aparținând entității ilegale. Mai mult, atât localitățile din imediata apropiere a mun.Tighina cât și cele din rl. Dubăsari amplasate în stânga Nistrului (Cocieri, Corjova, Vasilevca sau Pohrebea, Pârâta, Doroțcaia și Coșnița) sunt considerate de către regimul ilegal de la Tiraspol și presa locală drept localități temporar ocupate de R. Moldova. Aceste narative sunt destul de periculoase pentru siguranța și securitatea tuturor locuitorilor acestor teritorii, având rolul să justifice acțiunile și abuzurile pe care le comit reprezentanții structurilor ilegale din stânga Nistrului.

Prin urmare, îndemnăm autoritățile constituționale să nu tolereze nici o încercare de instalare a unor bariere, stâlpi sau baraje noi în Zona de Securitate. Considerăm că autoritățile urmează să obțină o evacuare imediată a blocurilor de beton instalate anterior și betonarea gropilor efectuate în partea carosabilă la hotarul administrativ între localitățile Varnița și Bender (Tighina)” a notat Promo-LEX.

Asociația cere autorităților constituționale să acționeze imediat și eficient pentru:

  • a garanta respectarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992 (art.5 Libera circulație a bunurilor, mărfurilor și persoanelor);
  • a sancționa persoanele responsabile de tensionarea situației din regiune și încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.